ARENDAL (Nettavisen Økonomi): - Nei! kommer det umiddelbart.
Vi sitter i solsteken utenfor en kafé i Arendal etter en av de mange debattene under Arendalsuka og har fått noen minutter med Frps leder. Spørsmålet fra journalisten er for så vidt ledende, at mange oppfatter Sylvi Listhaug som kontroversiell, men om hun selv synes hun er det.
– Jeg oppfatter at jeg står for det jeg mener er riktig og det som Fremskrittspartiet står for. Så er jeg tydelig, det har jeg alltid vært. Jeg synes det er nok av politikere som går rundt grøten og der du etterpå tenker: «Hva var det egentlig vedkommende sa nå»?
- Hvilke partiledere oppfatter du som kontroversielle?
- Det vil jo avhenge av hvilket politisk ståsted du har, men for meg er venstreradikale sosialister kontroversielle. De ønsker at staten skal overta det meste, frata folk valgfriheten, loppe dem for mest mulig skatter og avgifter og ønsker å styre oss fra vugge til grav.
Nettavisen har forøvrig invitert alle partilederne til å være gjesteredaktør i Nettavisen inn mot valget. Først ut er nettopp Listhaug mandag 23. august.
Les også: Listhaug advarer om flyktningstrømmer: - Jeg ønsker en forsikring fra Erna Solberg
Skam
- De vil påføre oss oljeskam, kjøttskam, bilskam… Lan Marie Berg vil fjerne bilen helt. Det mener jeg er svært kontroversielt.
- Mener du det er kontroversielt at MDG støtter seg på FNs klimarapporter?
- Jeg synes det er kontroversielt at MDG ønsker å legge ned norsk oljenæring. Jeg synes det er kontroversielt å tro at Norge skal redde hele verden. Vi er et veldig lite land med 5 millioner innbyggere og står for ca. 0,5 promille av verdens utslipp.
- Så høres det ut som om bare vi legger ned oljenæringen, sender arbeidsplasser ut av landet og legger velferden i grus, så skåner vi verdensklimaet. Sannheten er at India og Kina hvert år øker sine utslipp med tigangeren Norges totale utslipp. De bygger kullkraftverk med «begge hendene», svarer Listhaug.
Les også: Kaller Listhaug en «frekk apekatt»: - Jeg trodde ikke mine egne øyne
Mer gass
Noe av det som kan bidra til å få ned CO2-utlsippene i verden, er norsk gass, ifølge Frp-lederen.
- Norske oljearbeidere gjør mer for klimaet enn det MDG noensinne kommer til å gjøre ved å produsere gass til Europa og dermed fortrenge skittent kull, er den klare meldingen til miljøpartiet.
Vi ønsker å snakke med henne om verdier, et stort tema og et viktig politisk tema. Listhaug sier det som alltid har vært viktig for henne, er familien. Da hun vokste opp, var hun veldig mye sammen med besteforeldrene. Moren var hjertesyk og hadde mange utfordringer på sine eldre dager, og Listhaug prøvde å hjelpe henne.
- Har oppveksten preget dine politiske synspunkter?
- Absolutt. Det var eldreomsorg som var det absolutt viktigste for meg og grunnen til at jeg gikk inn i politikken. Vi satt sammen og så på debatter, og Jon Alvheim var stjernen for meg. Han var en viktig grunn til at jeg gikk inn i Fremskrittspartiet, og så var jeg enig i mye av det andre partiet stod for.
Barnetro
- Hva definerer du deg selv som, liberal, kristenkonservativ?
- Jeg har min barnetro med meg, men jeg sliter ikke ned dørstokkene i kirkene. Og så er jeg økonomisk liberalist, jeg mener at markedet er veldig viktig for å løse mye.
- Men jeg ønsker at staten skal ha ansvar for å finansiere de viktigste tjenestene i Norge, som skole, barnehager og eldreomsorg, at du har et grunnleggende godt pensjonssystem. Der har vi gjort veldig mye nå for å forbedre systemet.
Hun sier hun ikke har tenkt på hvilken partileder som står henne nærmest verdimessig. Lengst unna befinner ikke overraskende seg Miljøpartiet De Grønne og Rødt.
Paradoks
- Å høre Bjørnar Moxnes snakke om det private næringslivet… Han vil jo legge det ned, at alt skal være statlig. Det er et paradoks i seg selv at han ønsker å øke skattetrykket for bedriftene så staten kan overta alt, hevder Listhaug. Konfrontert ed det, svarer Moxnes.
- Frp brukte å legge litt stolthet i å snakke mer om egen politikk enn å angripe andre, men årets valgkamp handler visst mest om å snakke usant om Rødts politikk. Det stemmer riktignok at Rødt vil øke skattene for de rikeste for å finansiere en tannhelse-reform.
- Helt konkret vil vi øke selskapsskatten med ett prosentpoeng årlig, det er nok til å fase inn gratis tannhelse over fire år. Da ender den fortsatt på et nivå under hva den var det første året med Siv Jensen som finansminister. At det er en skattepolitikk som tar livet av næringslivet faller på sin egen urimelighet.
Les også: Sylvi Listhaug raser mot Dyreparken-utspill: – Det er nok galskap fra MDG nå
Brunskvetting
Kritikken har haglet mot høyresiden og kanskje spesielt mot Frp etter 22. juli-markeringene i sommer og et manglende oppgjør mot det ytterste høyre. Venstresiden hevder Frp og Høyre har berøringsangst, men blant annet Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum har gått ut mot det han mener erbrunskvetting.
- Hvordan opplever du denne kritikken og beskyldningene?
- Jeg synes det er helt forferdelig, og jeg kjenner meg ikke igjen i de meningene som tillegges oss. De putter meninger inn i begrep som vi aldri har lagt i det. Men det er et forsøk på å unngå debatten om innvandring, hevder Frp-lederen.
Listhaug mener likevel at de andre partiene har nærmet seg Fremskrittspartiet, eksempelvis når det gjelder synet på norskopplæring.
- På 80- og 90-tallet var det kontroversielt å si at folk som kommer til Norge, må lære seg norsk. I dag ville ingen med vettet i behold si at det er feil.
Intet felles
- Men har Fremskrittspartiet et ekstra ansvar for å ta oppgjør med ytre høyre, slik Jonas Gahr Støre hevder?
- Vi har vært helt tydelige på å ta et oppgjør med ekstremisme. Vi har ikke noe felles med høyreekstremister som vil bruke vold mot uskyldige mennesker for å forfekte sine synspunkter. Vi har ingenting til felles med dem, ingenting mer enn andre, svarer en bestemt partileder.
- Får dere ikke godt nok frem det dere står for?
- Man prøver jo å tillegge oss meninger vi ikke har. Ta debatten om snikislamisering og at det er en konspirasjonsteori. Nei, det vi er kritisk til, er at skritt for skritt skal vårt samfunn tilpasse oss de som kommer til Norge, i stedet for at de som kommer til Norge skal tilpasse seg oss.
- Så har jeg levd med i mange år at alt jeg gjør er feil, og at alt er vridd og vendt på til det helt ugjenkjennelige. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne av, jeg har så mye å ta av, sier en oppgitt Listhaug.
Les også: Listhaug ut mot innvandring og bistand
Båtflyktning
Hun trekker likevel frem episoden fra 2016 nede i Middelhavet der hun skulle se hvordan redningsmannskapet jobber. Redningsselskapet ikledde henne våtdrakt og fullt utstyr og sa at det betød veldig mye for de ansatte å kunne vise hvordan de reddet flyktninger.
Men de spydige kommentarene haglet i sosiale medier da man så bildene fra seansen. Listhaug ble beskyldt for å leke båtflyktning ikledd full beskyttelsesdrakt. «Hva med å åpne vinduet for å virkelig kjenne på hvordan det er å være uteligger»?, harselerte SVs Karin Andersen.
- Alle var fornøyde, og så får jeg spørsmålet om jeg gjør dette for å føle dette hvordan det er å være immigrant. Da sa jeg at «Nei, selvsagt, det kan du aldri sette deg inn i, men nå ha jeg fått sett hvordan de jobber.»
Hvorfor?
- Men vil du fortsatt bruke ordet snikislamisering når du vet hvordan kritikerne bruker det mot deg?
- Hvorfor skal andre definere hvilke ord og uttrykk Fremskrittspartiet skal bruke? svarer en retorisk partileder. - Det er ikke sånn verden fungerer.
Hun trekker blant annet frem kravet om kjønnsdelt svømmeundervisning og at Burger King er kritisert for ikke å ha egne griller for halal-kjøtt.
- Men verre synes jeg det er med de norske passene, der politiet var tydelig på at det er viktig å vise ørene. Så får man lov til å dekke seg til og å skjule ører og hår, mens det ikke er lov til å bruke caps.
Rødgrønn
Storingsvalget nærmer seg, og det ligger an til et regjeringsskifte, selv om det ser litt bedre ut for de borgerlige på de siste målingene. Senterpartiets oppslutning har tilsynelatende stupt, og KrF og Venstre ligger på flere målinger over sperregrensen
Listhaug tegner et dystert bilde av de neste fire årene hvis det blir rødgrønn regjering.
- Nå er det over tre uker igjen til valget, og det er lenge i politikken. Men det verste er at skatter og avgifter kommer til å gå opp, og at valgfriheten kommer til å gå ned. Det er partier som vil legge ned den viktigste næringen vår og stikke kjepper i hjulet for dem.
- Det handler om 200.000 arbeidsplasser og at vi skal redde hele verden. Vårt mantra er at nå må vi slutte med sløsingen og bygge Norge, sier Listhaug.
Les også: MDG-politiker om Listhaug: - Er det mulig å få gjenreist anlegget for heksebrenning?
Håpløst
Hun trekker frem at vi sender ut nesten 40 milliarder i året i bistand, bruker mange milliarder på innvandring og integrering og på det hun mener er håpløse klimatiltak.
- Da er det ikke snakk om at vi ikke har råd, men når det er snakk om medisin til syke folk i vårt eget land, har vi ikke råd. Det er sånne prioriteringer jeg tror mange ikke forstår, sier en oppgitt partileder.
- Er det verre for deg å få et sterkere SV inn i regjeringen enn Senterpartiet?
- Jeg synes det er ille uansett hvordan du snur og vender på det. Arbeiderpartiet kommer til å være avhengige av venstreradikale sosialister. Om det blir SV i tillegg til Rødt eller MDG, uansett blir det en suppe som gir høyere skatter og avgifter.
På spill
- Det bli mindre valgfrihet og som kommer til å påføre den norske stat store utgifter, samt partier som jobber iherdig for å kutte inntektene fra olje. Bjørnar Moxnes er i stand til å sette hele oljefondet på spill, advarer Listhaug.
- Hva legger du i det?
- Pensjonene til folk skal gambles med i form av ulønnsomme arbeidsplasser, og så håper han at de plutselig skal bli lønnsomme. Jeg mener det er en skam i Norge at du har en minstepensjon som ligger under fattigdomsgrensen. Frp vil generelt løfte pensjonistene for at de skal ha en god pensjon når de har jobbet et langt liv.
Moxnes sier at rødt vil bruke en mindre del av Oljefondet til å investere i infrastruktur og grønn teknologi innenlands i Norge.
Kortsiktig spekulasjon
- At det skulle være mer risikofylt enn den forvaltningen av oljefondet Frp ønsker seg, hvor vi spekulerer kortsiktig på verdens børser, gir ingen mening.
Moxnes minner også om at det norske folk ikke hadde hatt noe oljefond i det hele tatt om det var opp til Frp.
- De ville jo i sin tid selge alt til utlandet framfor å ha statlig eierskap til oljeressursene.
Author: Elizabeth Campos
Last Updated: 1700300042
Views: 914
Rating: 4.5 / 5 (117 voted)
Reviews: 98% of readers found this page helpful
Name: Elizabeth Campos
Birthday: 2001-04-25
Address: 4584 Zavala Divide Apt. 709, South Jacqueline, AK 99206
Phone: +4225025384780358
Job: Article Writer
Hobby: Playing Piano, Geocaching, Wine Tasting, Telescope Building, Cycling, Sculpting, Crochet
Introduction: My name is Elizabeth Campos, I am a lively, artistic, dear, strong-willed, audacious, vivid, multicolored person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.