header banner
Default

Daniel og Asham faster og spiser midt om natten


Table of Contents

    (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

    Tag med Daniel og Asham på tur på en typisk dag i deres liv under ramadan.

    Julen varer lige til påske – og ind imellem kommer fasten. Og ramadan.

    For ja, i år ligger den muslimske højtid lige oveni den kristne påske, og måske har du flere venner og kollegaer, der på den ene eller den anden måde fejrer højtiden.

    Men hvordan er det nu med den ramadan? Er det ikke noget med at faste dagen lang og så feaste amok, når solen er gået ned?

    For at komme helt tæt på den muslimske fastemåned har vi allieret os med de to venner Asham Agha Nadeem og Daniel Tomicic på 26.

    De er opvokset på henholdsvis indre Nørrebro og Urbanplanen på Amager og har forskellig baggrund – Ashams forældre er fra Pakistan, og Daniels forældre er fra Kroatien og Libanon, og deres eneste fællessprog er dansk. Men de er begge to fælles om at faste.

    P3 er taget med Daniel og Asham på tur på en typisk dag i deres liv under ramadan med faste, venner, mad, bøn og fitness.

    Se billederne herunder og bliv lidt klogere på, hvordan – og hvorfor – nogle unge vælger at holde ramadan i Danmark.

    • Klokken er 04.30, og 26-årige Daniel står på sin altan på Amager og nyder roen her midt om natten, mens de fleste andre stadig sover. Han er flyttet for sig selv, men kan kigge over på Urbanplanen på den anden side af vejen, hvor han er vokset op, og hvor hans familie stadig bor. Han læser politik og forvaltning på RUC, men det er her i området, som tidligere var på ghettolisten, hvor han føler sig tryg. Han har fået besøg af sin ven Asham, så de sammen kan spise et sidste måltid mad, inden de går ind i fasten om en time, når solen står op. Det er nemlig ramadan – den muslimske fastemåned – hvor de har valgt at følge reglen om ikke at spise, når solen er oppe. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      1 / 14

    • Der dufter af mad i etværelseslejligheden, og Daniel og Asham glæder sig til at få noget i maven. De har lavet røræg med sucuk (en letkrydret tyrkisk pølse), en saftig vandmelon, fladbrød og selvfølgelig dadler, som er meget vigtigt under ramadanen. - Dadler er the shit under ramadanen. Man siger, det er profeten Muhammeds yndlingsfrugt, forklarer de. Når solen står op, hvilket den gør om en times tid, går der nærmest 15 timer, indtil solen går ned igen, og de atter må spise og drikke. I år går fasten overraskende godt i forhold til en del andre år. - Det er nemmere i år, da det ikke er så varmt, for så er man ikke så tørstig i løbet af dagen. Vi er rigtig glade for snestormen, griner de. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      2 / 14

    • Maden er spist, solen er ved at stå op, og Asham tager hjem til sig selv på Nørrebro, hvor han bor med sin familie. Hans mor og far er begge fra Pakistan og har selv spist et måltid og gør sig klar til at gå på arbejde. Han er vokset op med at fejre ramadan og ser det som en smuk højtid, der handler om meget andet end fasten: - Det fede ved ramadanen er, at man altid lærer noget nyt. Et år begyndte jeg virkelig at sætte pris på betydningen af mad, og hvor heldig jeg er i forhold til mange andre i verden. I den måned fokuserer vi ekstra meget på at gøre noget godt for andre, donere penge til velgørenhed og prøve at være den bedste udgave af os selv. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      3 / 14

    • Efter nogle timers søvn mødes Daniel og Asham i en smuk, fredet bygning midt i København. Her har de lånt et lokale, hvor de optager deres podcast, som de kalder for 'Gadens parlament'. De har selv fået trykt t-shirts, købt kamera, mikrofoner og bannere for egne penge, selvom det er "sindssygt med alle de udgifter". -Vi startede podcasten for at være det talerør, vi følte manglede, og vi laver også events, forklarer de. -Vi vil lave fortællinger fra gaden og interviewe unge underrepræsenterede og hjælpe minoriteter mere på gadeplan, uddyber Asham. Han har en uddannelse indenfor innovation og entreprenørskab, men det er 'Gadens parlament' og det NGO-lignende arbejde, hans hjerte banker for. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      4 / 14

    • Ugens gæst i podcasten er personlig træner, kostvejleder og 'Robinson'-deltager Doaa Zaher, hvis kunder primært er muslimske kvinder – ligesom hende selv. Hun starter med at konstatere for sjov, at der mangler drikkevarer på bordet, før interviewet går i gang. - Ej, det skal vi ikke snakke om, så bliver vi helt tørre i munden, griner Doaa Zaher, der også faster. - Det kan være hårdt, især hvis man ikke holder sig i gang, men bare ligger og tænker på, hvor sulten man er. Men at faste er et psykologisk game, for vores krops fedtdepoter og sukkerdepoter er faktisk bygget op til at overleve i mange dage uden noget som helst. Jeg siger til mig selv: "Jeg kan godt, jeg er ikke sulten," forklarer hun. Ifølge hende er det dejligt, når ikke-muslimer hilser med et "glædelig ramadan" i denne tid. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      5 / 14

    • Asham og Daniel mødte hinanden i partiet Frie Grønne, der blev stiftet i 2020. Partiet kom ikke ind i Folketinget ved sidste valg, men de er blevet nære venner og samarbejdspartnere. De kommer fra meget forskellig baggrunde – Ashams forældre er fra Pakistan, og Daniel er halv kroat og libaneser, men de vil det samme i livet og matcher hinanden. Asham får tit de vilde idéer til events, mens Daniel er den fornuftige og praktiske. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      6 / 14

    • I anledning af ramadanen har de to venner lavet en ramadan-kalender, hvor de hver dag stiller et spørgsmål på Instagram og kårer en vinder klokken 19. Her giver de den heldige besked. Asham og Daniel har selv skaffet alle 30 gaver, som blandt andet tæller gavekort til smykker, sushi, shawarma, kaffe og boksetræning, ved at gå rundt og lave aftaler med lokale butikker. - Formålet med vores ramadan-kalender er at skabe en endnu hyggeligere stemning for folk – både dem der fejrer og ikke fejrer ramadan. Det er lidt som en julekalender med en gave hver dag. Et mål er også at hjælpe andre med at komme nemmere igennem fasten med et lille sjovt indslag, forklarer de. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      7 / 14

    • Stemningen er høj, for solen er ved at gå ned, og det betyder som bekendt to ting: mad og drikke. Daniel og Asham mødes med en masse venner på Boy's kylling- og sharwarmabar på Vesterbro, som er ejet af Daniels barndomsven. Alle har fastet siden i nat, så luften er tyk af sultne maver og tørstige munde. Da det er tid, starter de med at lade en æske dadler gå rundt. Alle tager, og derefter går de i gang med at spise. - Når man bruger mange timer uden at spise, bliver smagene forstærket. Hele dagen har man gået og tænkt på, hvad man skal spise, men når det så sker, kan man aldrig spise så meget, som man har drømt om, siger Daniel. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      8 / 14

    • Én af vennerne til middagen er 21-årige Hamdan Akram: - Ramadan betyder for mig sammenhold, fællesskab og spiritualitet. For at være helt ærlig er jeg måske ikke den mest religiøse af alle, men det her med, at man mødes, skaber gode vibes, bruger tid med familie og venner, synes jeg er smukt. Fasten er en form for selvudrenselse, hvor man føler, hvordan folk har det i udsatte lande. Og så handler ramadan om at være den bedste udgave af sig selv. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      9 / 14

    • Efter måltidet er folk igen fyldt op med mad og energi. De to veninder fra vennegruppen, Helin og Manal på 22 og 21, er kommet kørende på motorcykel og giver nogle af de andre en tur op og ned ad Istedgade. - Vi elsker at køre sammen og glæder os til at tage lange ture til sommer, siger veninderne, som ejer en Kawasaki og Suzuki. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      10 / 14

    • Nu er det tid til aftenbøn. Under ramadan prøver Daniel og Asham at komme i moské minimum én gang hver dag. I aften tager de til den store moské Minhaj-ul-Quran, der ligger i Københavns nordvestkvarter. En hovedregel er, at man skal være helt ren, før man træder ind til bøn og møder Gud, og derfor har man et særligt vaskeritual og badefaciliteter. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      11 / 14

    • Nu er aftenbønnen i gang. På denne etage holder drenge og mænd til, mens den øvre etage har piger og kvinder. Der bliver læst højt og sunget på arabisk, mens alle rejser sig op og sætter sig ned og lægger panden i gulvet som en del af bederitualet. Asham er kommet meget i moskéen med sin far, da han var dreng, så for ham er der også en masse minder forbundet med et besøg. Efter moskéen er vennerne enige om, at de har fået mere ro: - Jeg føler, det er meditation; man bliver fri og får ro. Det er en spirituel rensning, siger Daniel. - Det minder én om, hvorfor man holder ramadan. Det er så meget mere end faste, mad og drikke, men en spirituel rejse, en mulighed for at komme tættere på Gud og blive et bedre menneske, siger Asham. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      12 / 14

    • Klokken er 22, men dagen er ikke slut endnu, for mange muslimer tager i fitness sent om aftenen efter spisning og bøn, og i aften er ingen undtagelse. Der er overraskende fyldt så sent en hverdagsaften lige før lukketid. - Det er hyggeligt her under ramadan at mødes i fitness. Alle går igennem det samme, så vi har interne snakke, som Daniel siger, mens han træner. Til gengæld er Asham ved at ramme muren af træthed. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      13 / 14

    • Så er der ikke mere på programmet. Det har været en lang dag, og Asham og Daniel glæder sig til at komme hjem til Nørrebro og Amager og sove. Senest klokken 04 skal de op og spise det næste måltid, inden solen igen står op. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

      14 / 14

    Sources


    Article information

    Author: Terry Odonnell

    Last Updated: 1698311041

    Views: 907

    Rating: 3.6 / 5 (94 voted)

    Reviews: 81% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Terry Odonnell

    Birthday: 1909-05-06

    Address: PSC 7847, Box 3552, APO AP 17795

    Phone: +4279870273203932

    Job: Sales Representative

    Hobby: Motorcycling, Beer Brewing, Woodworking, Coin Collecting, Tennis, Billiards, Amateur Radio

    Introduction: My name is Terry Odonnell, I am a clever, dedicated, dear, Adventurous, candid, Gifted, apt person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.