Door de stijgende energietarieven en het toenemen van de aantallen EV's in combinatie met het steeds breder beschikbaar worden van zaken zoals slimme laadpalen, laad apps, dynamische tarieven, etc. is het zeer interessant om de verschillende manieren waarop je je elektrische auto zo goedkoop mogelijk kunt thuisladen te onderzoeken.
Factoren die meespelen zijn bijv.:
- Welke mogelijkheden biedt je EV
- Welke mogelijkheden biedt je laadpaal
- Heb je zonnepanelen
- Heb je dynamische tarieven, flexibele tarieven, piek- & daltarieven of enkeltarief
- Inzet van een thuisaccu
- Zijn er mogelijkheden om door inzet van domotica zoals bijv. Home Assistant of Domoticz in combinatie met een koppeling met bovengenoemde zaken slimme algoritmes te maken
- Etc.
Waar is dit topic niet voor bedoeld:
- Het zo goedkoop mogelijk laden aan openbare laadpalen
- Zaken die thuishoren in een topic dat zich alleen op één van deze factoren richt. Vragen over bijv. zonnepanelen horen in het zonnepanelen topic. Gaat het om de combinatie SolarEdge integratie om je laadpaal het beste kunnen aan te sturen dmv domotica, dan past het wél in dit topic.
- Eindeloze discussies over thuisaccu's incl. laadverliezen. Betreft het de inzet van een thuisaccu icm de andere factoren, dan is dit wel relevant.
- Goedkoop thuis kunnen laden omdat je een zakelijk tarief hebt, of omdat de stroom bij de huur is inbegrepen
- Discussies over salderen, SAP's, zonnepanelen vs dynamisch.
Het gaat dus echt om de combinatie van meerdere factoren waar je invloed op hebt waardoor er meerwaarde wordt behaald ten opzichte van bijvoorbeeld alleen tijdens daltarieven laden om een zo laag mogelijke prijs per kWh te kunnen behalen. Omdat een EV een behoorlijke accu kan hebben, lijkt 10-15 cent per kWh verschil misschien peanuts, maar als je de auto 2-3x per week helemaal moet laden maal bijvoorbeeld 60 kWh, dan gaat het toch om interessante bedragen, helemaal als je dit kunt automatiseren en er daarna niet meer naar om hoeft te kijken.
Om zelf af te trappen, ik heb de volgende situatie:
- Tesla Model Y Long Range met 82 kWh accu
- 6340 Wp zonnepanelen icm SolarEdge omvormer
- Zappi V2 lader op 1x32A - 7 kW met loadbalancing
- Dynamische tarieven via Zonneplan
- Home Assistant gekoppeld aan o.a. de Zappi, SolarEdge, Tesla en Zonneplan API
- Google Nest Hub 2 met daarop een Home Assistant dashboard waarop de tarieven van vandaag en morgen staan. Als bijv. het doen van boodschappen niet per se tijdsgebonden is, dan pak ik de auto tijdens de duurdere uren.
Mijn week ziet er bijv. als volgt uit:
- Maandag - Thuiswerken
- Dinsdag - Op locatie
- Woensdag - Thuiswerken / vrij
- Donderdag - Op locatie
- Vrijdag - Op locatie
- Zaterdag & zondag - Vrij
Ik heb dus het voordeel dat ik regelmatig overdag kan laden en op donderdag en vrijdag kan ik prima heen en weer zonder op te laden.
Wat heb ik nu ingericht: Ik heb berekend hoeveel kW ik dagelijks minimaal in de auto moet hebben zitten om heen en terug naar werk te kunnen gaan of in geval van calamiteiten naar bijv. het dichtsbijzijnde ziekenhuis te kunnen rijden. Ik wil de auto tot maximaal 85-90% laden ivm accudegradatie, maar niet met minder dan 10% thuis aankomen en iedere dag met minimaal 40% vertrekken. Ik wil vrijdag met zo min mogelijk lading thuis aankomen omdat ik daarna 3 volle dagen heb om weer te laden én de dynamische tarieven en zonnepanelen vaak rond 11:00 - 15:00 een laag tarief hebben en het meeste terugleveren.
Mijn Zappi laadpaal heb ik via https://myaccount.myenergi.com ingesteld op Zonneplan als leverancier met Flexibel tarief. Daarna heb ik een schema aangemaakt:
- Zaterdag, zondag en maandag - 3 dagen x 3 uur x maximale snelheid lader = 21 kWh per dag tijdens de 3 goedkoopste uren
- Dinsdag - Niet laden
- Woensdag - 3 uur x maximale snelheid lader = 21 kWh per dag tijdens de 3 goedkoopste uren
- Donderdag - Niet laden
- Vrijdag - Tussen 0:00 en 7:00: 3 uur x maximale snelheid lader = 21 kWh tijdens de goedkoopste uren
Als aanvulling hierop heb ik in de beheeromgeving ingesteld dat als de dynamische tarieven onder de 17 cent/kWh komen, dat de auto wordt volgeladen totdat deze het ingestelde percentage heeft bereikt.
De Zappi laadpaal heb ik daarnaast op Eco+ stand staan, als er meer dan 1,4 kW wordt teruggeleverd door de zonnepanelen dan wordt de auto automatisch opgeladen, in dit geval wederom tot het maximale ingestelde percentage.
Via Home Assistant kan ik zonder de auto wakker te maken dmv de Tesla integratie monitoren wat er achter de schermen gebeurt en wat het laadpercentage van de auto is. Daarnaast heb ik een plugin geinstalleerd en aangepast waarmee je de x goedkoopste achtereenvolgende uren op een dag kunt bepalen en daarmee of de laadpaal of een slimme stekker kunt sturen. Ideaal voor als je geen laadpaal hebt, maar gewoon een thuislader gebruikt icm bijvoorbeeld een 2e EV. Deze mogelijkheden gebruik ik op dit moment nog niet, maar zou ik wel in kunnen zetten voor de volgende verbeterslag.
Je kunt dit natuurlijk tot in de puntjes finetunen, maar mijn persoonlijke doel is dat met handmatig dagelijks aantallen en momenten bijsturen je nog wel iets kunt verbeteren, maar dat het zonder mijn tussenkomst gewoon bovengemiddeld goed moet werken. Weet ik bijv. dat de dynamische tarieven gedurende langere tijd op 15 cent ipv 17 cent uitkomen, dan stel ik het minimale tarief wat lager in. En omdat ik tussen zaterdag en maandag 3 dagen de auto voor de deur heb staan, probeer ik vrijdag met een zo laag mogelijk percentage accu thuis te komen om daar optimaal van te kunnen profiteren.
Door bovenstaande te combineren heb ik de afgelopen periode een gemiddeld tarief van 19-22 cent per kWh voor de auto kunnen behalen.
Ik ben heel benieuwd welke combinaties van middelen en "algoritmes" anderen inzetten om een zo laag mogelijke gemiddelde prijs per kWh te realiseren. Uitgangspunt moet natuurlijk zijn dat de situatie voor anderen ook te behalen is, waarbij er regelmatig een bestaande situatie zal zijn of een merkafhankelijkheid, en het daardoor net even iets minder optimaal zal uitpakken.
Als dit topic voldoende interesse wekt zal ik de topicstart beter indelen, opmaken en uitbreiden nav feedback.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Zeer interessant topic!!
Vrijdag ga ik onze hybride ophalen en ben momenteel nog aan het zoeken naar een laadpaal.
Alleen door de bomen zie je het bos niet meer zeg.
We rijden niet veel en ik wil dus voornamelijk overdag laden als de zonnepanelen optimaal leveren. Maar wil dus niet altijd handmatig de stekker erin en eruit halen als de zon wel of niet schijnt.
Op het moment dat het salderen er af gaat dan zal het interessant worden lijkt me. En om die reden probeer ik nu de goede laadpaal aan te schaffen.
Tips zijn super welkom
@Janha1983 Welk merk omvormer en auto betreft het?
Je zult dus inzicht moeten hebben in de teruglevering en of dat voldoende is om de auto mee te laden. Een Zappi laadpaal heeft naar mijn weten minder overschot nodig (1.4 kW?) dan een aantal andere merken. Daarnaast kan je door middel van een CT-klem voor loadbalancing kiezen, of door middel van een P1 dongle op de slimme meter icm 3rd party apps ongeveer hetzelfde bereiken. Ook zou je als de auto dat ondersteunt een koppeling kunnen maken en sturen op laadpercentage dmv een App, zodat je ook op andere momenten waarop de panelen niet voldoende terugleveren bijv. het daltarief kunt benutten.
Persoonlijk zou ik je de Zappi V2.1 aanraden omdat die een uitgebreide beheeromgeving heeft welke zowel met zonnepanelen als dynamische tarieven kan omgaan, maar misschien hebben anderen betere suggesties.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Interessant en leerzaam topic! :-)
Mijn situatie is als volgt:
- Tesla Model 3 Long Range met 75 kWh accu.
- geen zonnepanelen (want appartement).
- hoofdaansluiting 1 fase 35A.
- Bluecurrent 3-fase 32A slimme lader, ik gebruik echter maar 1 fase 16A omdat bedrading vanuit appartement naar berging slechts 16A aankan. Bluecurrent lader is gekoppeld met loadbalancer zodat bij hoge stroomvraag (oven, koken, wasmachine) de autolader eventueel afschaalt.
- Dynamische tarieven via ANWB.
- Jedlix app (die direct met auto communiceert) ingesteld voor slim laden met dynamische tarieven.
Ik bepaal bij thuiskomst vrijwel altijd wanneer ik de auto weer nodig heb en maak zelf een inschatting op basis van de weersvoorspellingen (wind/zon) of ik de auto maar net wil laden tot een werkbaar minimum of juist zo vol mogelijk.
Ik rijd inmiddels al 8 jaar elektrisch en heb al meer dan 6 jaar dynamische stroomtarieven.
Mijn configuratie is niet optimaal voor goedkoop laden (want langzaam), maar ik haal er zoveel mogelijk voordeel uit.
Jedlix laten communiceren met je auto voelt niet voor iedereen prettig, maar ik doe dit inmiddels bijna 4 jaar waarbij de betrouwbaarheid van de Jedlix app na wat bugs en onvolkomenheden in het eerste jaar eigenlijk altijd superstabiel is, de auto niet onnodig wakker maakt maar wel snel reageert zodra je je auto aan de lader zet (als je je auto op een ongunstig tijdstip aan de lader zet, dan zal hij in eerste instantie starten met laden maar Jedlix pauzeert het laden dan binnen 1 minuut.
Ik heb uiteraard nog wel wensen. De hoofdaansluiting naar 3 fasen upgraden en extra bedrading trekken naar de berging zodat ik de lader ook 3-fasen kan aansluiten, zou me helpen in gevallen waarin ik sneller wil laden (ofwel vanwege prijs ofwel vanwege reisplannen).
Erg interessant topic! Ga ik zeker in de gaten houden. Ben nog niet zo ver dat ik van alles aan wil schaffen om zo goedkoop mogelijk de Model Y te laden (zakelijk, dus het maakt niet zo veel uit).
Wel een punt van aandacht: dynamische contracten zijn op dit moment nog erg interessant in NL, maar als ik mijn Noorse collega's hoor, waar er veel meer elektrisch verwarmd wordt en de vraag naar elektriciteit dus al is wat het in NL gaat worden in de komende jaren, zit er wel een addertje onder het gras mbt dynamische contracten: als veel mensen een dynamisch contract hebben, werkt het zo goed, dat je prijs uiteindelijk aardig stabiel wordt... pas hiervoor op als je gaat berekenen met een looptijd van 5-10 jaar. In Noorwegen is het inmiddels al zover dat de prijs weinig extremen meer kent zoals in NL nu nog het geval is. Al met al, reken je niet te snel rijk als je een grote investering gaat doen gebaseerd op dynamische prijzen uit het verleden. Dit kan in NL ook gaan gebeuren!
Zeer interessante topic! Ik heb ook de Model Y, maar ik laad mijn auto nog niet thuis op ivm de prijzen die mijn energieleverancier hanteert en ik (nog) geen zonnepanelen heb thuis. Met de uitleg die jij moet ik wel een eind komen
Intressant topic.
Hier de volgende opstelling:
- Dynamisch tarief (Tibber)
- 10.000Wp zonnepanelen.
- Aansluiting thuis 3x 25A
- 3 laadpalen:
2x Easee laadpaal samen op 1 groep (3x 20A). incl loadbalancing.
1x new motion (shell recharge) (3x 20A) laadpaal v2. incl loadbalancing.
- 2 Eletrische auto's
1 MG ZS EV, 35 kWh (1 fase 32A), dom laden
1 Tesla model y RWD 55k Wh(1 fase 32A / 3 fase 16A). slim laden.
Opstelling momenteel.
MG slimladen via tibber die de laadpaal aanstuurt (Easee 1 gemerkt als MG laadpaal)
Tesla laad op via Jedlix via tesla zelf (standaard aangesloten op de Easee 2, gemerkt als tesla laadpaal.
Opladen probeer ik altijd te rekken tot het weekend (meestal goedkoper).
Dus maandag 8:00 zijn alle accu's weer 100% vol.
Door de weeks probeer ik de accu's op 40 tot 50% te houden. zodat ik overal naar toe kan.
Tenzij ik van te voren weet dat ik verder weg moet.
Tesla gaat vooral automatisch. de MG is vooral dom, en dus heel moeilijk goed aan te sturen, heb daar nogsteeds problemen mee, vooral omdat de MG het laden zelf niet wilt starten als ik de laadpaal weer aan zet. de auto moet dan handmatig van slot af en erweer op. zit al aan domotica te denken die de auto op de jusite momenten kan vergrendelen om het laden te starten.
Gewoon sebastiaan
The_MAN schreef op woensdag 5 april 2023 @ 14:29:
Erg interessant topic! Ga ik zeker in de gaten houden. Ben nog niet zo ver dat ik van alles aan wil schaffen om zo goedkoop mogelijk de Model Y te laden (zakelijk, dus het maakt niet zo veel uit).Wel een punt van aandacht: dynamische contracten zijn op dit moment nog erg interessant in NL, maar als ik mijn Noorse collega's hoor, waar er veel meer elektrisch verwarmd wordt en de vraag naar elektriciteit dus al is wat het in NL gaat worden in de komende jaren, zit er wel een addertje onder het gras mbt dynamische contracten: als veel mensen een dynamisch contract hebben, werkt het zo goed, dat je prijs uiteindelijk aardig stabiel wordt... pas hiervoor op als je gaat berekenen met een looptijd van 5-10 jaar. In Noorwegen is het inmiddels al zover dat de prijs weinig extremen meer kent zoals in NL nu nog het geval is. Al met al, reken je niet te snel rijk als je een grote investering gaat doen gebaseerd op dynamische prijzen uit het verleden. Dit kan in NL ook gaan gebeuren!
De Noorse stroommarkt is totaal anders dan de Nederlandse stroommarkt. De stroom wordt in Noorwegen vooral opgewekt met waterkracht aangevuld met een beetje wind. Dat is heel goed regelbare stroom en een beetje onregelmatige stroom.
In Nederland gaan we juist naar grotendeels zon + wind en een beetje kern en fossiel. Verwacht in Nederland dus enorme verschillen met dynamische prijzen die de komende jaren hard toenemen in plaats van afnemen. De warmtevraag in Nederland gaat steeds meer elektrisch zijn, maar dit is juist nog niet dynamisch en wordt veelal geoptimaliseerd op de warmtevraag en niet op marktprijzen.
Edit:
Zelf overigens nog een contract met lage tarieven tot 1-3-2025 dus helaas voor mij persoonlijk nog niet interessant maar omdat ik mijn baan met sturing en de energiemarkt bezig ben lees ik mee en probeer ik mijn steentje aan bij te dragen waar nodig.
[Voor 7% gewijzigd door Kluutmaran op 05-04-2023 14:51]
Mooie uitgebreide openingspost, duidelijk iets voor de woensdag
Kluutmaran schreef op woensdag 5 april 2023 @ 14:47:
[...]De Noorse stroommarkt is totaal anders dan de Nederlandse stroommarkt. De stroom wordt in Noorwegen vooral opgewekt met waterkracht aangevuld met een beetje wind. Dat is heel goed regelbare stroom en een beetje onregelmatige stroom.
In Nederland gaan we juist naar grotendeels zon + wind en een beetje kern en fossiel. Verwacht in Nederland dus enorme verschillen met dynamische prijzen die de komende jaren hard toenemen in plaats van afnemen. De warmtevraag in Nederland gaat steeds meer elektrisch zijn, maar dit is juist nog niet dynamisch en wordt veelal geoptimaliseerd op de warmtevraag en niet op marktprijzen.
Edit:
Zelf overigens nog een contract met lage tarieven tot 1-3-2025 dus helaas voor mij persoonlijk nog niet interessant maar omdat ik mijn baan met sturing en de energiemarkt bezig ben lees ik mee en probeer ik mijn steentje aan bij te dragen waar nodig.
Klopt, de manier van opwekken is inderdaad anders, maar vergeet niet dat er HVDC links liggen met onder andere Nederland, en geloof me dat er gebruik van wordt gemaakt om te kunnen verkopen als prijzen hier hoog zijn, zo is Noorwegen niet voorbij gegaan aan de energiecrisis in de rest van Europa en zijn ook daar de prijzen snel gestegen.
Hoe dan ook, hoe meer mensen een dynamisch contract hebben, waar dan ook, hoe minder extremen er komen in de prijzen. Dat is het hele doel van de contracten, vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Ook zonneenergie een dag van tevoren voorspellen is niet zo lastig, bied je dat aan genoeg mensen aan voor morgen, dan zullen er genoeg mensen gaan afnemen zodat je er weer geld voor kan vragen ipv dat het voor niets (of negatief) weg moet.
The_MAN schreef op woensdag 5 april 2023 @ 14:29:
Erg interessant topic! Ga ik zeker in de gaten houden. Ben nog niet zo ver dat ik van alles aan wil schaffen om zo goedkoop mogelijk de Model Y te laden (zakelijk, dus het maakt niet zo veel uit).
Mijn vorige werkgever heeft op een gegeven moment het te declareren bedrag per kWh gemaximaliseerd toen de stroomprijzen wel heel hoog opliepen. Dus ook zakelijk (al dan niet eigen baas of voor een werkgever) kan dit op een gegeven moment gaan spelen. Tegenwoordig krijg ik een mobiliteitsbudget, daardoor is de noodzaak goedkoop te laden ook hoger geworden.
Wel een punt van aandacht: dynamische contracten zijn op dit moment nog erg interessant in NL, maar als ik mijn Noorse collega's hoor, waar er veel meer elektrisch verwarmd wordt en de vraag naar elektriciteit dus al is wat het in NL gaat worden in de komende jaren, zit er wel een addertje onder het gras mbt dynamische contracten: als veel mensen een dynamisch contract hebben, werkt het zo goed, dat je prijs uiteindelijk aardig stabiel wordt... pas hiervoor op als je gaat berekenen met een looptijd van 5-10 jaar. In Noorwegen is het inmiddels al zover dat de prijs weinig extremen meer kent zoals in NL nu nog het geval is. Al met al, reken je niet te snel rijk als je een grote investering gaat doen gebaseerd op dynamische prijzen uit het verleden. Dit kan in NL ook gaan gebeuren!
Op zich vragen dynamische tarieven geen (grote) investering, behalve als je specifiek voor dat doel hardware gaat aanschaffen.
Daarom is het denk ik ook goed om op meerdere paarden te wedden. Volgens de calculatie in het Day ahead dynamische tarieven topic had ik door de opbrengst van mijn zonnepanelen voor een SAP (Secundair Allocatie Punt, lees: 2e slimme meter met ander contract) moeten gaan ipv dynamische tarieven, maar omdat je het laden van een EV heel erg goed kunt timen heb ik er een sport van gemaakt dat dan ook te doen. Op de momenten waarop de prijzen van dynamische tarieven overdag doorgaans laag liggen, leveren de zonnepanelen ook het meeste terug. Zo heb ik vandaag de auto een aantal uren automatisch geladen met een mix van 2,5 kW zonnepanelen en 5 kW van het stroomnet. Aangezien de zonnepanelen al zijn afbetaald is dit een mooie goedkope oplossing en maximaliseer ik het eigen gebruik én profiteer ik van de lagere tarieven. In de duurdere uren verbruik ik dan minder en leveren de panelen voor een hoger bedrag per kW stroom terug aan het net.
Dus als je de mogelijkheid hebt: Ga sowieso voor een basis van zonnepanelen en als je alles heel goed kunt sturen zijn dynamische tarieven ook interessant. Mochten de dynamische tarieven op termijn minder interessant worden, dan heb je het voordeel van je panelen nog.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Ik ben vooral benieuwd naar mensen die op jaarbasis (door warmtepompen en EV’s) mét ook veel zonnepanelen dit gunstig doen..
Huidig jaarcontract zit ik nog op 0.37€ per kWh.
Ik verbruik normaal 8000 kWh en wek dit ook ongeveer op, maar dat is obv veel gratis opladen bij de LIDL met de EV, laat deze nu al regelmatig kapot zijn en wij steeds meer thuis moeten opladen aan onze Tesla wall connector (de draadloze).
Het salderen geef je namelijk een “soort van” op, met een dagprijzen contract..
Enige wat ik nog kon bedenken is half jaar variabel/dagprijzen en in de winter wel vast..
Ik zal het topic goed blijven volgen iig!
Model Y -P, Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl
Ik lees even mee voor mijn schoonmoeder:
- (Nog) geen zonnepanelen, die moeten er binnen afzienbare tijd komen;
- De diesel staat op de nominatie om vervangen te worden door een PHEV (want dagelijks ww-verkeer <50km en geschikt voor wintersport en caravanreizen);
Verder 0 gevoel voor techniek aan haar kant, dus ik probeer een zo compleet mogelijk plaatje voor haar samen te stellen, waarbij ze zelf nergens aan hoeft te denken en "het gewoon werkt" zonder dat ik er steeds zelf voor in de weer moet
Heb je al een SAP overwogen? Dan krijg je een 2e slimme meter en kan je daar een ander contract op afsluiten. Laadpaal op de SAP “groep” met dynamische tarieven en rest van het huis op het vaste contract icm salderen zonnepanelen.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Taro schreef op woensdag 5 april 2023 @ 16:13:
[...]Heb je al een SAP overwogen? Dan krijg je een 2e slimme meter en kan je daar een ander contract op afsluiten. Laadpaal op de SAP “groep” met dynamische tarieven en rest van het huis op het vaste contract icm salderen zonnepanelen.
Ja, wel overwogen maar zou dit echt rendabel blijven?
Kan het mij namelijk niet voorstellen. “Slim” de regels misgebruiken.
Extra vastrecht kosten, ombouwkosten.
Ik weet namelijk van tevoren niet of/hoeveel ik nog bij de LIDL gratis kan opladen huidig jaar..
In ieder geval wel steeds minder en ons totale verbruik gaat dit jaar hoger uitvallen. (Wij rijden met twee auto’s totaal 35-40k km per jaar en 25-33k per jaar aan km zelf thuis opladen schat ik)
Heb jij een SAP, en hoe ziet die totale kostenopbouw er uit?
[Voor 4% gewijzigd door Stef87 op 05-04-2023 16:44]
Model Y -P, Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl
Tot de salderingsregeling wordt verlaagd en afloopt waarschijnlijk wel. Helemaal als je ook bijv. de warmtepompen tijdens de goedkopere uren inzet. Na afbouw salderingsregeling kan je beter terug naar 1 contract.
Ik weet namelijk van tevoren niet of/hoeveel ik nog bij de LIDL gratis kan opladen huidig jaar..
In ieder geval wel steeds minder en ons totale verbruik gaat dit jaar hoger uitvallen. (Wij rijden met twee auto’s totaal 35-40k km per jaar en 25-33k per jaar aan km zelf thuis opladen schat ik)
Dan zou ik de oplossing er op inrichten dat je geen gebruik meer kunt maken van die gratis lader. Lukt het dan wel, dan is dat mooi meegenomen.
Heb jij een SAP, en hoe ziet die totale kostenopbouw er uit?
Nee, ik zou volgens de calculatie voor een SAP moeten gaan en heb deze in januari ook aangevraagd. Toen ik een indicatie rondom augustus kreeg van mijn netbeheerder heb ik besloten al dat gedoe (plaatsen extra slimme meter, aanpassen meterkast door elektricien, etc.) achterwege te laten en volledig naar dynamische tarieven over te stappen en daar het maximale uit te halen. Zie het resultaat daarvan in de topicstart
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Qua omvormer heb ik de solaredge se9k.
Totaal van de installatie is 12.98 kWp
Op dagen zoals vandaag wekt de installatie ongeveer 60 kWh op.
Daarvan gaat ongeveer 30 naar de woning dus hou ik 30 over.
De auto is een audi a6 avant 55 tfsi e, batterijcapaciteit is 14.1kWh en kan max 7.4kWh laden.
Maar met het oog op de toekomst lijkt het me wel interessant om er gelijk een laadpaal neer te hangen die 22kWh kan laden.
Taro schreef op woensdag 5 april 2023 @ 13:13:
@Janha1983 Welk merk omvormer en auto betreft het?Je zult dus inzicht moeten hebben in de teruglevering en of dat voldoende is om de auto mee te laden. Een Zappi laadpaal heeft naar mijn weten minder overschot nodig (1.4 kW?) dan een aantal andere merken. Daarnaast kan je door middel van een CT-klem voor loadbalancing kiezen, of door middel van een P1 dongle op de slimme meter icm 3rd party apps ongeveer hetzelfde bereiken. Ook zou je als de auto dat ondersteunt een koppeling kunnen maken en sturen op laadpercentage dmv een App, zodat je ook op andere momenten waarop de panelen niet voldoende terugleveren bijv. het daltarief kunt benutten.
Persoonlijk zou ik je de Zappi V2.1 aanraden omdat die een uitgebreide beheeromgeving heeft welke zowel met zonnepanelen als dynamische tarieven kan omgaan, maar misschien hebben anderen betere suggesties.
Janha1983 schreef op woensdag 5 april 2023 @ 16:55:
Qua omvormer heb ik de solaredge se9k.
Totaal van de installatie is 12.98 kWp
Op dagen zoals vandaag wekt de installatie ongeveer 60 kWh op.
Daarvan gaat ongeveer 30 naar de woning dus hou ik 30 over.
Kijk, daar kan je wel wat mee
De auto is een audi a6 avant 55 tfsi e, batterijcapaciteit is 14.1kWh en kan max 7.4kWh laden.
Dus 2 uur per dag laden, die kan je doorgaans nog wel redelijk timen op basis van gemiddelden.
Maar met het oog op de toekomst lijkt het me wel interessant om er gelijk een laadpaal neer te hangen die 22kWh kan laden.
[...]
Veel auto's kunnen max 11 kW AC laden, behalve bijv. de Tesla Model S, die kan 22 kW aan. Maar je hebt ook met je aansluiting te maken, met 3x25A kom je niet op 22 kW. Vermoed dus dat 11 kW voldoende is?
Dan zou je voor een Zappi V2.1 3-fase kunnen gaan. Deze kan zowel met zonnepanelen als met dynamische tarieven omgaan. Geen extra app voor nodig en ook geen koppeling met de auto.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Taro schreef op woensdag 5 april 2023 @ 17:00:
[...]Kijk, daar kan je wel wat mee
[...]
Dus 2 uur per dag laden, die kan je doorgaans nog wel redelijk timen op basis van gemiddelden.
[...]
Veel auto's kunnen max 11 kW AC laden, behalve bijv. de Tesla Model S, die kan 22 kW aan. Maar je hebt ook met je aansluiting te maken, met 3x25A kom je niet op 22 kW. Vermoed dus dat 11 kW voldoende is?
Dan zou je voor een Zappi V2.1 3-fase kunnen gaan. Deze kan zowel met zonnepanelen als met dynamische tarieven omgaan. Geen extra app voor nodig en ook geen koppeling met de auto.
Net even wat gegoogled maar de Zappi V2.1 ziet er inderdaad goed uit qua wat ik er van verwacht.
Nu nog even kijken waar te bestellen. Er zijn ook weer 100.000 sites.
Volgens mij is Myenergi de enige officiele dealer?
Janha1983 schreef op woensdag 5 april 2023 @ 20:35:
[...]Net even wat gegoogled maar de Zappi V2.1 ziet er inderdaad goed uit qua wat ik er van verwacht.
Nu nog even kijken waar te bestellen. Er zijn ook weer 100.000 sites.Volgens mij is Myenergi de enige officiele dealer?
Ja, MyEnergi is de fabrikant van o.a. de Zappi, maar ook een aantal andere producten waaronder een thuisaccu. Je kunt het systeem dus in de toekomst ook uitbreiden met andere producten.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
@Janha1983 Ik heb het aangedurfd een nieuwe Zappi 2.1 op marktplaats te kopen. De verkoper haalt ze volgens mij uit Duitsland.
Model Y LR 2023, 11kWp ☀️.O/W. Zappi 2.1
Heb zelf eigenlijk voor de Zappi gekozen voor de toekomst als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Wek nu totaal meer op dan we verbruiken en heb daardoor eigenlijk alleen maar oog gehad voor de teruglever vergoeding.
Of mis ik iets met de dynamische contracten?
Model Y LR 2023, 11kWp ☀️.O/W. Zappi 2.1
Denyo schreef op woensdag 5 april 2023 @ 21:53:
Heb zelf eigenlijk voor de Zappi gekozen voor de toekomst als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Wek nu totaal meer op dan we verbruiken en heb daardoor eigenlijk alleen maar oog gehad voor de teruglever vergoeding.
Of mis ik iets met de dynamische contracten?
Als je meer opwekt dan je verbruikt moet je dat vooral zo laten. In mijn geval verbruik ik door de EV meer dan de panelen opwekken en dan kan een dynamisch contract handig zijn.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Is dat inclusief factuur en garantie?
Voor 899?
Tenminste zie de zappi voor 899 staan op marktplaats
Ik weet niet of het al eerder is gedeeld, maar ik heb m’n oog op het open source EVCC project: https://evcc.io/en/
Die kan alles (lees slimme meters, omvormers, laadpalen, auto’s met API) aan elkaar knopen via een gebruiksvriendelijke UI waarin je zelf kan bepalen of je alleen met zon wil laden of niet.
Moet het nog installeren zelf 😁
Factuur van zijn eigen aankoop en de garantie verloopt direct via MyEnergi, maar die is dus al eerder ingegaan.
Voor 899?
Tenminste zie de zappi voor 899 staan op marktplaats
Ja, die advertentie komt regelmatig langs.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
@Janha1983 Garantie loopt via myenergi moet je registreren met serienummer ed. Factuur twijfel ik over. Maar dat is dezelfde verkoper denk ik ja. Zou anders even contact met hem opnemen verder. ( Geen aandelen of enig ander belang bij deze verkoper....)
Model Y LR 2023, 11kWp ☀️.O/W. Zappi 2.1
rutger7435 schreef op woensdag 5 april 2023 @ 22:33:
Ik weet niet of het al eerder is gedeeld, maar ik heb m’n oog op het open source EVCC project: https://evcc.io/en/Die kan alles (lees slimme meters, omvormers, laadpalen, auto’s met API) aan elkaar knopen via een gebruiksvriendelijke UI waarin je zelf kan bepalen of je alleen met zon wil laden of niet.
Moet het nog installeren zelf 😁
Kende ik nog niet, interessant. Als ze de Zappi gaan ondersteunen kan ik het ook testen.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Waarom zou je een (veel duurdere) Zappi nemen als je nog jaren kan / mag salderen icm zonnepanelen.
Zodra dat salderen eraf is, zijn we weer jaren verder en zijn er weer nieuwe technieken.
Wat zie ik over het hoofd...?
Tesla Model Y LR 03-2023 | Tesla Wall Charger
twan123 schreef op woensdag 5 april 2023 @ 22:41:
Waarom zou je een (veel duurdere) Zappi nemen als je nog jaren kan / mag salderen icm zonnepanelen.
Zodra dat salderen eraf is, zijn we weer jaren verder en zijn er weer nieuwe technieken.
Wat zie ik over het hoofd...?
Met een dynamisch contract kan je niet per jaar salderen. Daarnaast kan je, als je nu nog iets moet aanschaffen, maar beter voorsorteren op de situatie zonder salderingsregeling. Verder doet niet iedereen het per se voor het geld, je eigen stroom opwekken en gebruiken kan ook een doel zijn.
Ik heb overigens mijn Zappi al bijna 4 jaar op de oprit hangen, qua features en tech was het destijds al een zeer goede keuze. Met veel andere laadpalen moet je aan de slag met 3rd party apps/tools. Zo heb ik ook getwijfeld om, ondanks dat het financieel nog geen slimme keuze is, alvast met een kleine thuisaccu aan de slag te gaan. We zijn immers ook Tweakers
Afijn, met een vast contract en overproductie is een Zappi nu niet per se de beste keuze. Als je zonnepanelen en dynamische tarieven hebt, dan is het zeker een slimme keuze.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Taro schreef op woensdag 5 april 2023 @ 22:53:
[...]Met een dynamisch contract kan je niet per jaar salderen. Daarnaast kan je, als je nu nog iets moet aanschaffen, maar beter voorsorteren op de situatie zonder salderingsregeling. Verder doet niet iedereen het per se voor het geld, je eigen stroom opwekken en gebruiken kan ook een doel zijn.
Ik heb overigens mijn Zappi al bijna 4 jaar op de oprit hangen, qua features en tech was het destijds al een zeer goede keuze. Met veel andere laadpalen moet je aan de slag met 3rd party apps/tools. Zo heb ik ook getwijfeld om, ondanks dat het financieel nog geen slimme keuze is, alvast met een kleine thuisaccu aan de slag te gaan. We zijn immers ook Tweakers
Afijn, met een vast contract en overproductie is een Zappi nu niet per se de beste keuze. Als je zonnepanelen en dynamische tarieven hebt, dan is het zeker een slimme keuze.
Dank voor je heldere uitleg. Soms is het niet altijd duidelijk waarom je voor een bepaalde model moet gaan. Je dient dan eerst alle 1000+ pagina's te doorspitten en dan hopen dat je het snapt
Betreft je voorstel om bij dynamische tarieven & zonnepanelen wel voor zo'n oplossing te gaan heb ik de voordelen nog niet goed kunnen vinden.
Dacht met zonnepanelen en Dynamische tarieven het niet zo gunstig is voor het salderen icm met een Flex contract.
Moet nog veel lezen en leren......
Tesla Model Y LR 03-2023 | Tesla Wall Charger
twan123 schreef op woensdag 5 april 2023 @ 23:08:
[...]
Betreft je voorstel om bij dynamische tarieven & zonnepanelen wel voor zo'n oplossing te gaan heb ik de voordelen nog niet goed kunnen vinden.
Dacht met zonnepanelen en Dynamische tarieven het niet zo gunstig is voor het salderen icm met een Flex contract.
Moet nog veel lezen en leren......
Een flexibel contract is iets anders dan een dynamisch contract, bij de eerste saldeer je per jaar en bij de tweede betaal en ontvang je het tarief per uur dat je verbruikt/teruglevert op basis van de "day ahead" vastgestelde marktprijzen voor die dag. Alleen als de panelen minder opwekken dan je verbruikt én je het verbruik richting de goedkoopste uren kunt sturen (daar komt dus bijv. de Zappi om de hoek kijken) is een dynamisch contract interessanter dan een vast of flexibel contract.
Edit: En dan speelt ook nog mee of de zonnepanelen op bijv. alleen Zuid liggen, of Oost/West. In mijn geval heb ik er 12 op ZO, 6 op ZW en 7 op NW, ik heb dus tussen de middag geen enorme piek en mooi verspreid over de dag een wat lagere opbrengst, waardoor ik veel van de eigen opgewekte energie kan verbruiken. Dit betekent dat ik ook veel teruglever tijdens de wat duurdere uren en ik tussen de middag relatief veel goedkope stroom van het net kan afnemen. Daarom is het slim kunnen sturen van het laden zo'n belangrijke factor om mee te nemen.
[Voor 23% gewijzigd door Taro op 05-04-2023 23:21]
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Leuk topic.
Ik zit ook in die richtingen te denken. Recent zitten te zoeken bij Enexis wat een SAP zou gaan kosten. Helaas lukte mij dat niet om daar, zonder aanvraag te doen, achter te komen. Wie weet dat wel ongeveer?
Welke kosten zijn er nog meer? (meterkosten, vaste kosten etc. ) Zou mooi zijn als die kosten in de startpost zouden komen te staan.
Persoonlijk wordt het een hele rekenarij, want met alleen een auto op de SAP, heb ik op de PAP weer stroom over die dan voor enkele centen verkocht moet worden. Zo lang er gesaldeerd kan worden is dat goedkoper.
VW ID3
Gerardus1956 schreef op donderdag 6 april 2023 @ 10:38:
Leuk topic.
Ik zit ook in die richtingen te denken. Recent zitten te zoeken bij Enexis wat een SAP zou gaan kosten. Helaas lukte mij dat niet om daar, zonder aanvraag te doen, achter te komen. Wie weet dat wel ongeveer?
Welke kosten zijn er nog meer? (meterkosten, vaste kosten etc. ) Zou mooi zijn als die kosten in de startpost zouden komen te staan.
Persoonlijk wordt het een hele rekenarij, want met alleen een auto op de SAP, heb ik op de PAP weer stroom over die dan voor enkele centen verkocht moet worden. Zo lang er gesaldeerd kan worden is dat goedkoper.
Ik overweeg ook een SAP en woon in Enexis-gebied. Eenmalige kosten voor het plaatsen van SAP is 573,49. Kosten per jaar voor de huur en extra vastrecht zijn 33,91 + 27,74.
Tesla Model Y LR 03-2023 | Tesla Wall Charger
Een extra meetpunt in het Nederlands, dus een extra elektra meter waarop je een apart contract kan afsluiten. Met de extra bijbehorende groepenkast.
Model Y LR 2023, 11kWp ☀️.O/W. Zappi 2.1
Een tweede aparte elektrameter met eigen kabel en meterkast-voorziening.
(Je hebt dan feitelijk twee energiecontracten nodig)
Model Y -P, Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl
Leuk om te zien dat de combinatie van de instellingen werkt. Zappi staat voor za/zo/ma ingesteld op laden in de 3 goedkoopste uren, maar tegelijkertijd staat budget charge op <9 cent (zonder belasting en toeslagen) ingesteld en dat zijn morgen in totaal 4 aaneengesloten uren.
Dynamische tarieven morgen op basis van Zonneplan kostenmodel. Screenshot uit HomeAssistant:
Zappi besluit automatisch in de 4 goedkoopste uren te laden a 24-26 ct/kWh = <9 cent zonder belasting en toeslagen. (Negeer het grafische bugje ivm extra half uur aan het begin van die periode), screenshot uit MyEnergi/Zappi beheeromgeving:
Screenshot uit MyEnergi/Zappi beheeromgeving waarin je de automatisch bepaalde schema's ziet:
Dat betekent zo'n 22-28 kWh (afwijking ivm loadbalancing) a gemiddeld 25 ct/kWh laden, zonder verdere actie van mijn kant. Hopelijk kunnen we dat zondag voor nog minder herhalen
Ik haal in deze periode zo'n 168 Wh/km, dus grofweg 1 kWh per 6 km = 4,16 Euro per 100 km = 0,0416 Euro per km. Dan is ook nog 1/3e van de kW's die de auto in gaat "gratis" ivm afbetaalde zonnepanelen, dus kost 100 km rijden mij zo'n 3 Euro aan "brandstof". Niet verkeerd
[Voor 8% gewijzigd door Taro op 07-04-2023 19:33]
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
The_MAN schreef op woensdag 5 april 2023 @ 14:29:
Erg interessant topic!
...
Al met al, reken je niet te snel rijk als je een grote investering gaat doen gebaseerd op dynamische prijzen uit het verleden. ...
Ik heb hier (in Vlaanderen) nu nog een terugdraaiende teller. In afwachting bekijk ik de laadmogelijkheden met een dynamisch contract met slimme teller alvast, ook al ben ik tot 2026 zeker van de terugdraaiende teller (met dag- en nachtregime). Maar ik geloof nooit dat daar steeds grote investeringen aan te pas komen ...
Want wanneer ik binnen enkele jaren naar een dynamisch contract (met dus "day-ahead" prijzen) zou overgaan, is mijn probleemstelling de volgende :
- ik zou dagelijks in pakweg 3 uren moeten kunnen opladen, en kan laden met een vermogen tussen 3 en 11 kW,
- ik weet wanneer de tarieven het laagst staan in de komende nacht, en nu al zie ik dat de uren tussen 2 en 5 's morgens bijna systematisch de goedkoopste zijn
- ik weet hoeveel kWh ik moet bijladen om aan mijn 80% laadcapaciteit te komen, gemiddeld is dat 15 kWh
- zinnen de tarieven mij niet (vb. wegens te duur), dan kan ik rustig nog een nachtje overslaan (of sneller laden in de kortere goedkope tijd)
- ik kan het begin van de laadsessie via de auto plannen,
- stoppen met laden kan ik momenteel enkel bij het bereiken van de instelbare laadcapaciteit
- is een regeltje van 3 te moeilijk, dan neem ik na het bepalen van startmoment, laadduur en laadcapaciteit een excelletje erbij om de rest op te zoeken (laadvermogen en te bereiken capaciteit)
- heb ik eens een dag geen zin om dit alles manueel in te stellen, en val ik terug op de stelregel "tussen 2 en 5 aan (aantal te laden kWh / 3) kW", dan nog ben ik in max 5% van de gevallen slechts sub-optimaal bezig.
Neen, mij ga je zeker in eerste instantie geen grote investeringen zien maken...
Model 3 LR (model 2023)
De auto was aan het laden toen ik in de keuken op de Google Hub toevallig de stroomprijzen voor morgen zag, direct het laden stopgezet, morgen mag hij weer verder gaan
Zonneplan / HomeAssistant:
MyEnergi/Zappi (kale stroomprijs zonder toeslagen/belasting):
De Zappi berekent zelf de beste tijden ivm Budget charge:
De stroom kost dus morgen niets, alleen een kwestie van +-15 cent belasting per kWh betalen (in NL, in BE ligt dat anders) om te laden Dan komt de kostprijs, incl. stroom van de zonnepanelen, hier neer op zo'n 1,5-2 Euro per 100 km.
Toont maar weer aan dat het zeer interessant is om hier wat aandacht aan te schenken.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Morgen helaas niet thuis, maar prima tarieven aan het begin van de middag...
Ben wel benieuwd hoeveel mensen hier nu daadwerkelijk op inspelen, ik hoor er in mijn omgeving nog maar bar weinig over.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Ik moest me hier ook maar 'ns melden. Sinds 1 januari dynamische tarieven, zonnepanelen (7kWp, 19 stuks O, 6 stuks Z), warmtepomp en natuurlijk EV - Tesla Model 3 LR en een TWC (Tesla Wall Connector). Die TWC is hartstikke dom, dus alle aansturing zal rechtstreeks tegen de auto moeten praten.
Op dit moment heb ik GridIO aan staan om het reguliere laden ruwweg naar de goedkoopste tijden te sturen, maar daar zit geen intelligentie is om uitzonderingen te maken voor de extremen zoals negatieve kale tarieven. Jedlix had de laatste keer dat ik ernaar keek dezelfde beperking. De Tibber app met Tesla integratie deed het beter, maar die maakte m'n auto veel te vaak wakker om de status uit te lezen (en daarnaast wil ik voor de lange termijn iets wat niet afhankelijk is van de grillen van een energieleverancier)
Qua automation heb ik Home Assistant al draaien met de Nordpool integratie, op dit moment alleen om dit grafiekje te tonen:
(ja, dit zijn de kale prijzen, we gebruiken het grafiekje toch alleen maar om te kijken wanneer wasmachine, droger of vaatwasser aan mogen, scheelt weer aanpassen bij overstap naar een andere leverancier)
Verder heb ik TeslaMate draaien om de status van m'n auto uit te lezen. Mijn plan is om in Node-RED een flow te maken (dit omdat Node-RED nog steeds een Tesla API biedt, terwijl HA die een tijd geleden de nek heeft omgedraaid), maar ik zit nog een beetje te broeden hoe ik dat aan moet pakken. M'n idee is in ieder geval om:
- Standaard 's nachts opladen tot 50% in de goedkoopste uren (mijn woon-werk verbruikt zo'n 40% op dit moment, dus 50 is wel 'n beetje het minimum wat ik aan moet houden)
- Bij 0 of negatieve prijzen op z'n minst de opwek van m'n zonnepanelen in de auto stoppen
- In de toekomst wil ik misschien nog verder gaan kijken naar wat langere termijn planning. Bijvoorbeeld op maandag instructie geven dat ik op zaterdagochtend 95% vol wil hebben, zodat 'ie eventueel door de hele week op de goedkoopste uren wat extra bij kan laden
- Om het voorgaande punt extra interessant te maken, zou het leuk zijn om een meerdaagse verwachting mee te kunnen nemen, maar daar heb ik nog geen HA sensors voor kunnen vinden
- Nog 'n nice to have: agenda integratie, zodat 'ie kan zorgen dat m'n auto bij thuiskomst direct naar minimaal 30% wordt geladen op dagen dat ik storingsdienst heb
Ik zag hierboven ook evcc.io genoemd worden. Denk dat ik daar eerst nog 'ns mee ga spelen, hoewel ik verwacht dat dat niet echt alle opties gaat bieden die ik in gedachten heb...
https://www.socialcooling.com/
@anboni Wat je ook nog zou kunnen onderzoeken is de Tesla toevoeging aan Home Assistant. Daarmee kan je het laadpercentage en heel veel andere zaken uitlezen zonder de auto wakker te maken. Hier ook Teslamate draaien en die kan je idd aan Home Assistant koppelen, maar volgens mij maak je het daarmee ook weer complexer.
Voorbeeld van de variabelen die ik hier beschikbaar heb, links en rechts de Tesla plugin, in het midden de Zappi plugin:
En je kunt de Nordpool prijzen heel gemakkelijk aanpassen zodat het matched met je leverancier, voor Zonneplan kan ik de code / tariefstructuur wel delen.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Ik dacht juist gelezen te hebben dat die na een wijziging aan de authenticatie van de Tesla API niet meer ondersteund werd. Dat is eigenlijk de reden dat ik TeslaMate heb ingericht (en ook al heb gekoppeld aan HA). Ik zal nog 'ns kijken, maar als ik het zelf ga bouwen, verwacht ik toch dat het in Node-RED wordt, met eigen javascript code wordt dat denk ik toch wat flexibler/krachtiger dan automations in HA.
Voorbeeld van de variabelen die ik hier beschikbaar heb, links en rechts de Tesla plugin, in het midden de Zappi plugin:
Ziet er goed uit. Ik ben wel een beetje triggered door die mix van Nederlands en Engels daar hoor
En je kunt de Nordpool prijzen heel gemakkelijk aanpassen zodat het matched met je leverancier, voor Zonneplan kan ik de code / tariefstructuur wel delen.
Ja, dat weet ik. Sterker nog, ik heb een aparte sensor die wel de prijzen inclusief belasting etc heeft, die wordt op het HA energy dashboard gebruikt om de totaalprijzen te berekenen (best kans dat we sowieso dezelfde basis gebruiken, die Sicco ooit in het Day Ahead topic heeft geplaatst ). Maar voor die grafiekjes maakt die belasting uiteindelijk niet uit, het enige wat me daar boeit is de verdeling door de dag heen (en voor m'n toekomstige automation is het ook handiger om de kale prijzen te hanteren)
https://www.socialcooling.com/
anboni schreef op maandag 10 april 2023 @ 14:24:
[...]Ik dacht juist gelezen te hebben dat die na een wijziging aan de authenticatie van de Tesla API niet meer ondersteund werd. Dat is eigenlijk de reden dat ik TeslaMate heb ingericht (en ook al heb gekoppeld aan HA). Ik zal nog 'ns kijken, maar als ik het zelf ga bouwen, verwacht ik toch dat het in Node-RED wordt, met eigen javascript code wordt dat denk ik toch wat flexibler/krachtiger dan automations in HA.
Het is naar mijn weten een vervolg op de eerste versie die idd niet meer werkt. Je moet deze via HACS installeren.
Ziet er goed uit. Ik ben wel een beetje triggered door die mix van Nederlands en Engels daar hoor
Dat soort zaken vallen mij idd ook op, maar gelukkig kan ik dat steeds makkelijker loslaten
Ja, dat weet ik. Sterker nog, ik heb een aparte sensor die wel de prijzen inclusief belasting etc heeft, die wordt op het HA energy dashboard gebruikt om de totaalprijzen te berekenen (best kans dat we sowieso dezelfde basis gebruiken, die Sicco ooit in het Day Ahead topic heeft geplaatst ). Maar voor die grafiekjes maakt die belasting uiteindelijk niet uit, het enige wat me daar boeit is de verdeling door de dag heen (en voor m'n toekomstige automation is het ook handiger om de kale prijzen te hanteren)
Grote kans en eens. Vrouw en kinderen kijken hier naar het dashboard om op basis daarvan ook wasmachine, droger en vaatwasser te timen.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Taro schreef op maandag 10 april 2023 @ 15:28:
[...]Het is naar mijn weten een vervolg op de eerste versie die idd niet meer werkt. Je moet deze via HACS installeren.
[...]
Dat soort zaken vallen mij idd ook op, maar gelukkig kan ik dat steeds makkelijker loslaten
[...]
Grote kans en eens. Vrouw en kinderen kijken hier naar het dashboard om op basis daarvan ook wasmachine, droger en vaatwasser te timen.
[Afbeelding]
Excuus voor eventuele offtopic maar wat heb je daar op de Google Hub draaien?
Dat is heel ontopic: Home Assistant via Google Cast, met een Zonneplan + Nordpool integratie (icm offtopic: 4x Ubiquiti camera's ) om de dynamische prijzen gemakkelijk toegankelijk te maken voor de rest van het gezin, zodat ze niet bijv. dagelijks de Zonneplan App hoeven te openen op mobieltjes.
In de Day ahead prijzen en Home Assistant topics (Zie de topicwaarschuwing) kan je meer informatie vinden. Indien gewenst kan ik het hier ook wel verder toelichten, omdat dit inzicht nodig is om het meest efficiënt te kunnen laden.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
De zonnepanelen leveren op dit moment voldoende terug om de Eco+ stand van de Zappi te activeren en dus de auto op te laden. Helaas is één paneel uit de running dus wat lagere opbrengst dan normaal, de bijbehorende micro omvormer wordt hopelijk komende week vervangen, maar toch prima zo:
Over 25 minuten springt het stroomnet bij tot 7,2 kW omdat de energietarieven laag genoeg zijn. Benieuwd naar de tarieven morgen, maar 15 cent/kWh is altijd welkom:
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
@Taro, wanneer kun je die setup bij mij thuis komen installeren ?
Even crosspost vanuit een ander (gerelateerd) topic:
Ik heb me wat aan het inlezen in het woud van de laadpalen, maar wellicht kan iemand me al in een bepaalde richting duwen.
Situatie
- 3x25A meterkast
- Huis verbruik: +- 3800kWh per jaar
- PV opbrengst: +- 3800kWh per jaar
4,8kWp NSP Fullblack. 16 x 300W (8xOost/8xWest) op 23° aangesloten op een Goodwe 3600 D-NS (1 fase) - Kia eNiro 64kWh : +- 3200kWh per jaar.
Ik werk momenteel voor een Belgische klant dus vaker dagen dat ik zo'n 400km moet rijden en dan overnacht met een granny charger haal ik niet als ik 's ochtends weer een lange rit heb. - Energie contract: dynamisch (sinds vandaag) bij Zonneplan
Ik zoek een laadpaal met de volgende opties:
- load balancing
- mogelijkheid tot laden slim laden (planning > dynamische stroom tarief met limieten > overschot PV > goedkope uren)
- vaste kabel
- app voor inzicht en sturing
- mogelijk tot aangeven max SoC van de auto (kan evt ook in de auto dus geen must)
- evt mogelijkheid tot aparte facturering (ben sindskort zzper)
- evt V2G
Voorbeeld wat ik in gedachte heb mbt sllim laden
- het is nu 10:00
- via de app instellen dat morgenvroeg om 7:00 de auto 90% vol moet zijn (lange rit gepland)
- als de paal ziet dat de stroom vandaag ergens gratis is daarmee laden
- de rest opvullen met overschot van PV (indien aanwezig)
- de rest aanvullen met de goedkoopste uren
Een 'plug and play' oplossing is er nog niet las ik. Ik werd daar door Hyperbart op EVCC gewezen icm een Alfen S paal maar dat ziet er wel uit als erg veel tweaken. Is zo'n Zappi oplossing eenvoudiger te doen dan zo'n EVCC? Wat raden jullie hier aan? Ik kan wel wat Tweaken maar so far geen ervaring met HA of andere automatiserings dingen (of wat simpele dingen in Mi Home na).
Ik neig momenteel naar een zelfde setup als Taro. Helemaal slim hoeft ook niet, als ik handmatig wat uren moet selecteren is dat ook nog wel te doen, maar zou leuk zijn als het kan.
Als je de kans op brand wil minimaliseren zou ik vooral iemand anders vragen
Ik zoek een laadpaal met de volgende opties:
- load balancing
- mogelijkheid tot laden slim laden (planning > dynamische stroom tarief met limieten > overschot PV > goedkope uren)
- vaste kabel
- app voor inzicht en sturing
- mogelijk tot aangeven max SoC van de auto (kan evt ook in de auto dus geen must)
- evt mogelijkheid tot aparte facturering (ben sindskort zzper)
- evt V2G
Zappi ondersteunt niet meerdere accounts of laadpassen, alles wordt op één grote hoop gegooid. De laadpaal zelf houdt wel netjes de totalen bij. V2G wordt niet ondersteund. Loadbalancing wel via CT-klemmen, dus niet via de P1-poort/slimme meter. Dynamische tarieven wel ondersteund. De Zappi/MyEnergi mobiele app biedt relatief veel mogelijkheden, maar bijbehorende website biedt meer slimme opties.
Voorbeeld wat ik in gedachte heb mbt sllim laden
- het is nu 10:00
- via de app instellen dat morgenvroeg om 7:00 de auto 90% vol moet zijn (lange rit gepland)
- als de paal ziet dat de stroom vandaag ergens gratis is daarmee laden
- de rest opvullen met overschot van PV (indien aanwezig)
- de rest aanvullen met de goedkoopste uren
Daarvoor heeft Zappi een combinatie van een dag-/weekschema, budget laden onder een bepaald tarief en eenmalig laden. Daarnaast staat de laadpaal dan op de Eco+ stand, dus wordt alles boven de +-2,2 kW die de zonnepanelen terugleveren naar de auto gestuurd. Je zult qua mogelijkheden dan wel een beetje moeten puzzelen hoe je in ieder geval altijd een minimaal aantal kWh's in de auto duwt, met mogelijkheid voor een extraatje bij veel teruglevering, want de Zappi kan de auto niet uitlezen en dus niet bijv. tot 90% laden. Je zult de auto dan op 90% moeten zetten en er dmv de schema's voldoende kWh's heen sturen. Kwestie van percentages naar kWh's omrekenen.
Een 'plug and play' oplossing is er nog niet las ik. Ik werd daar door Hyperbart op EVCC gewezen icm een Alfen S paal maar dat ziet er wel uit als erg veel tweaken. Is zo'n Zappi oplossing eenvoudiger te doen dan zo'n EVCC? Wat raden jullie hier aan? Ik kan wel wat Tweaken maar so far geen ervaring met HA of andere automatiserings dingen (of wat simpele dingen in Mi Home na).
Ik neig momenteel naar een zelfde setup als Taro. Helemaal slim hoeft ook niet, als ik handmatig wat uren moet selecteren is dat ook nog wel te doen, maar zou leuk zijn als het kan.
Zappi is redelijk toegankelijk, heb EVCC zelf nog niet getest omdat deze (nog) niet compatibel is met de Zappi laadpaal.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
@Taro, fair enough
Meerder accounts is geen dealbreaker.
V2G wordt nagenoeg nergens ondersteund las ik, mijn huidige auto doet het ook nog niet.
Loadbalancing, is er een nadeel dat het met CT vs P1 gebeurd? Ik heb de P1 poort momenteel in gebruik voor mijn Zonneplan Connect, kan hier een part worden tussen geplaatst? Geen idee hoeveel stroom zoiets gebruikt en of een zo'n poort voldoende kan leveren of niet.
Ik zal me eens wat verder inlezen in zo'n Zappi.
Vandaag geprobeerd om EVCC aan de praat te krijgen, maar ben er niet heel happy mee. Hij lijkt m'n auto (MYLR) elke keer wakker te maken om de SoC te checken. Ook is alle documentatie (en support) hoofdzakelijk in het Duits en de interface niet erg duidelijk. Deze blijft notificaties geven met onduidelijke meldingen.
Setup: SolarEdge SE5K, Homewizard P1, Tesla Wall Connector 3
Ik denk dat ik maar eens aan de slag ga met GridIO om te kijken of dat beter (lees makkelijker) werkt.
Morgen krijg je met dynamische tarieven incl. belasting in het beste uur maar liefst 8 cent toe voor iedere kWh die je in je auto gooit. Je kunt dus zelfs geld verdienen aan het laden van je auto op dergelijke dagen.
Mocht ik in de toekomst tijdens een dergelijke dag niet thuis zijn, dan stuur ik in de WhatsApp groep van de straat wel een berichtje dat men gratis op mijn oprit mag laden Sterker nog, door de zonnepanelen kosten die uren geld als je de stroom niet zelf verbruikt.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Taro schreef op dinsdag 18 april 2023 @ 18:02:
Morgen krijg je met dynamische tarieven incl. belasting in het beste uur maar liefst 8 cent toe voor iedere kWh die je in je auto gooit. Je kunt dus zelfs geld verdienen aan het laden van je auto op dergelijke dagen.
...
Sterker nog, door de zonnepanelen kosten die uren geld als je de stroom niet zelf verbruikt.
Ik denk dat dit in Vlaanderen niet zo is (ttz géén geld kost), als je een leveringscontract hebt voor de zonnepanelen, met een slimme ( = digitale) meter ? Zijn er Vlamingen in zo'n geval, en ben ik daar correct ?
Model 3 LR (model 2023)
flupp schreef op dinsdag 18 april 2023 @ 18:28:
[...]Ik denk dat dit in Vlaanderen niet zo is (ttz géén geld kost), als je een leveringscontract hebt voor de zonnepanelen, met een slimme ( = digitale) meter ? Zijn er Vlamingen in zo'n geval, en ben ik daar correct ?
Voor de volledigheid: Als je in Nederland een vast of variabel contract hebt, dan betaal je ook geen negatieve tarieven als ze zonnepanelen terugleveren. Alleen bij een flexibel contract heb je daar "last van", dat zal in België niet anders zijn. Kan niet zijn dat je wel de voordelen, maar niet de nadelen van een flexibel tarief hebt, want dan moet dat weer ergens door gecompenseerd worden en dus gaan er weer andere krachten spelen waardoor nou net het effect teniet wordt gedaan.
Eigenlijk is er op dat moment gewoon een enorm stroomoverschot en dat willen ze afremmen door het terugleveren in te perken / het verbruik te maximaliseren en dat realiseren ze dmv een negatief tarief.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Taro schreef op dinsdag 18 april 2023 @ 19:44:
[...]Voor de volledigheid: Als je in Nederland een vast of variabel contract hebt, dan betaal je ook geen negatieve tarieven als ze zonnepanelen terugleveren. Alleen bij een flexibel contract heb je daar "last van", dat zal in België niet anders zijn. Kan niet zijn dat je wel de voordelen, maar niet de nadelen van een flexibel tarief hebt, want dan moet dat weer ergens door gecompenseerd worden en dus gaan er weer andere krachten spelen waardoor nou net het effect teniet wordt gedaan.
Eigenlijk is er op dat moment gewoon een enorm stroomoverschot en dat willen ze afremmen door het terugleveren in te perken / het verbruik te maximaliseren en dat realiseren ze dmv een negatief tarief.
Klinkt logisch inderdaad. Echter, als ik de site van de VREG bekijk, meen ik iets anders te lezen : er zijn leveringscontracten, bij mijn beste weten aan een vast tarief, en er zijn (mogelijks dynamische) afnamecontracten. En die beide zijn in mijn lezing niet noodzakelijk met elkaar verbonden. Sta mij dus toe aan te dringen dat mijn vermoeden door een Vlaming (met een dynamisch contract) bevestigd dan wel tegengesproken wordt.
Model 3 LR (model 2023)
rutger7435 schreef op woensdag 5 april 2023 @ 22:33:
Ik weet niet of het al eerder is gedeeld, maar ik heb m’n oog op het open source EVCC project: https://evcc.io/en/Die kan alles (lees slimme meters, omvormers, laadpalen, auto’s met API) aan elkaar knopen via een gebruiksvriendelijke UI waarin je zelf kan bepalen of je alleen met zon wil laden of niet.
Moet het nog installeren zelf 😁
EVCC werk echt super! Ik heb nu ruim 2 weken in gebruik icm met de volgende opstelling:
Auto: Tesla model 3 Long-range 70 kWh
Laadpaal: Alfen Eve Single S-line 11 kW met loadbalancing
Zonnepanelen: 5200 Wp (13x REC 400 Wp)
Omvormer: 13x micro-omvormer van Enphase
Ik werk gemiddeld twee keer per week op locatie bij de klant waardoor de auto veel thuis staat. Ik heb een Homewizard p1 aangesloten op de slimmemeter.
In EVCC heb ik de laadpaal, p1 en auto gekoppelt. De auto hang ik nu standaard aan de lader. Zodra de auto aangesloten wordt kun je in EVCC een default laad modus instellen. Gezien ik veel thuis werk heb ik hem nu standaard op "PV" staan waardoor EVCC pas gaat laden als er via de p1 meter blijkt dat er een overschot aan energie is. Gezien mijn laadpaal kan switchen tussen 1 en 3 fase gebruikt EVCC die optie ook om eventueel minder hard te laden.
Je kunt binnen EVCC zover ik nu gezien heb nog spelen met delays voor beginnen of stoppen met laden echter ben ik hier nog niet aan toe gekomen. Ook is het mogelijk om aan te geven wanneer de auto vol moet zijn waar door EVCC zelf kijkt of het haalbaar is met puur zon of dat er savonds bijv nog extra geladen moet worden om de auto optijd vol te krijgen.
Tot nu toe is dit echt een super tool om puur op zon te laden! Ik moet de tool nog wel even in Home Assistant integreren gezien ik daar eigenlijk verder alles in heb staan mbt tot stroom / smart home. EVCC zelf bestuur je via een local website.
M3 - LR AWD / Pearl White / Black / 19" - https://ts.la/florian39171
Taro schreef op dinsdag 18 april 2023 @ 18:02:
Morgen krijg je met dynamische tarieven incl. belasting in het beste uur maar liefst 8 cent toe voor iedere kWh die je in je auto gooit. Je kunt dus zelfs geld verdienen aan het laden van je auto op dergelijke dagen.[Afbeelding]
Mocht ik in de toekomst tijdens een dergelijke dag niet thuis zijn, dan stuur ik in de WhatsApp groep van de straat wel een berichtje dat men gratis op mijn oprit mag laden Sterker nog, door de zonnepanelen kosten die uren geld als je de stroom niet zelf verbruikt.
Daar ga ik mij ook maar eens in verdiepen! Ik zag dat je dit ook weer in EVCC kunt configureren zodat je alle voordelen meteen meeneemt als je de auto aan de lader hebt hangen.
M3 - LR AWD / Pearl White / Black / 19" - https://ts.la/florian39171
Ik heb vandaag ook nog 3 uurtjes de auto geladen (granny) en een electrische verwarming aan gemaakt. Wasmachine is kapot anders had die en de droger ook nog een rondje mogen maken. Voor deze dagen is een laadpaal goud waard, verdienen door je auto te laden 😁
Helaas kun je in de Zonneplan app niet zien welk bedrag je betaald / kwijt bent over een dag, zou wel interessante info zijn.
@koekjeh interessant. Gebruik je nu nog wel de LB via de Alfen? Of niet meer omdat je (denk ik) nu met EVCC via modbus de paal aan moet sturen.
Tesla Model 3 | LR AWD | 2019 - Tesla Model Y | Performance | 2023
Card Nox schreef op woensdag 19 april 2023 @ 18:35:
Ik heb vandaag ook nog 3 uurtjes de auto geladen (granny) en een electrische verwarming aan gemaakt. Wasmachine is kapot anders had die en de droger ook nog een rondje mogen maken. Voor deze dagen is een laadpaal goud waard, verdienen door je auto te laden 😁Helaas kun je in de Zonneplan app niet zien welk bedrag je betaald / kwijt bent over een dag, zou wel interessante info zijn.
Je kunt bij Zonneplan helaas alleen het gemiddelde over langere tijd zien idd. Maar zo ziet het er bij mij tot nu toe (de panelen leveren nog terug, maar de auto is inmiddels vol) uit:
Met nog steeds 1 kapot paneel en nog 1000-1500 Watt incoming: 23,4 kWh opgewekt met de zonnepanelen, waarvan 16,3-17,4 kWh in de auto / het huishouden is gegaan. Op de mooiste uren hebben we zowel de wasmachine, droger, vaatwasser als alles met een accu aan het stroomnet gehangen icm slimme Athom stopcontacten die begonnen met <0 ct/kWh en stopten bij >0ct /kWh (Staat al zo ingesteld, dus geen extra moeite).
27,69-29,3 kWh (Verschil ivm laadverliezen) aan de auto toegevoegd tussen 11:00 en 16:30, waar we dus geld voor toe hebben gekregen. Mij hoor je niet klagen
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Ik zie die scheduling opties niet, links in het menu. Ik heb alleen "Dashboard" en "Energy use". Enig idee, of moet ik even naar het myenergi forum?
@TCMR Heb je een hub of ingebouwde hub (V2.1), of alleen een Zappi V2? En heb je die gekoppeld in de MyEnergi omgeving?
[Voor 32% gewijzigd door Taro op 19-04-2023 22:48]
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Zappi V2.1 met ingebouwde hub. Zie alle verbruik en opwek etc., heb ook aan kunnen geven wat de energieleverancier is (vandebron), maar niet echt uitgebreide tariefinstellingen. Maar had nog nooit die scheduling opties gezien, totdat ik jouw screenshot zag.
TCMR schreef op woensdag 19 april 2023 @ 22:50:
[...]Zappi V2.1 met ingebouwde hub. Zie alle verbruik en opwek etc., heb ook aan kunnen geven wat de energieleverancier is (vandebron), maar niet echt uitgebreide tariefinstellingen. Maar had nog nooit die scheduling opties gezien, totdat ik jouw screenshot zag.
Dan zou ik ze idd even benaderen.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Klopt idd. Opzich niet zoon probleem aangezien je doel is om alleen op te laden als er een overschot is aan stroom. Wat ik lees op het forum van EVCC is dat het wel mogelijk zou moeten zijn alleen dan zou iemand de implementatie van alfen via de API moeten maken ipv via modbus.
M3 - LR AWD / Pearl White / Black / 19" - https://ts.la/florian39171
Ik vind dat een fascinerend fenomeen, maar:
"Door je verbruik af te stemmen op de goedkoopste uurtarieven, kun je flink besparen. Er echt aan verdienen gaat bijna niet. Ook bij een negatieve stroomprijs betaal je nog steeds energiebelasting en overheidsheffingen op het gebruik van elektriciteit. Dat is bij elkaar zo’n 16 cent. Als het stroomtarief van je dynamische energiecontract - 7 cent is, betaal je alsnog 9 cent. Je krijgt dus pas echt geld toe als de stroomprijs lager ligt dan de belasting die je betaalt."
Lager dan € -0.16 zie ik nog niet langskomen in jullie grafiekjes. Zoals het artikel vermeldt, zaterdag 23 april 2022 was het wel even echt feest (haalde ook het nieuws overal). Maar tot nu toe hoogst uitzonderlijke gevallen, toch?
TCMR schreef op donderdag 20 april 2023 @ 07:58:
[...]Ik vind dat een fascinerend fenomeen, maar:
"Door je verbruik af te stemmen op de goedkoopste uurtarieven, kun je flink besparen. Er echt aan verdienen gaat bijna niet. Ook bij een negatieve stroomprijs betaal je nog steeds energiebelasting en overheidsheffingen op het gebruik van elektriciteit. Dat is bij elkaar zo’n 16 cent. Als het stroomtarief van je dynamische energiecontract - 7 cent is, betaal je alsnog 9 cent. Je krijgt dus pas echt geld toe als de stroomprijs lager ligt dan de belasting die je betaalt."
Lager dan € -0.16 zie ik nog niet langskomen in jullie grafiekjes. Zoals het artikel vermeldt, zaterdag 23 april 2022 was het wel even echt feest (haalde ook het nieuws overal). Maar tot nu toe hoogst uitzonderlijke gevallen, toch?
Gister was dus zo'n dag met 2 uur lang -19,5 cent.
Gewoon sebastiaan
TCMR schreef op donderdag 20 april 2023 @ 07:58:
[...]Ik vind dat een fascinerend fenomeen, maar:
"Door je verbruik af te stemmen op de goedkoopste uurtarieven, kun je flink besparen. Er echt aan verdienen gaat bijna niet. Ook bij een negatieve stroomprijs betaal je nog steeds energiebelasting en overheidsheffingen op het gebruik van elektriciteit. Dat is bij elkaar zo’n 16 cent. Als het stroomtarief van je dynamische energiecontract - 7 cent is, betaal je alsnog 9 cent. Je krijgt dus pas echt geld toe als de stroomprijs lager ligt dan de belasting die je betaalt."
Lager dan € -0.16 zie ik nog niet langskomen in jullie grafiekjes. Zoals het artikel vermeldt, zaterdag 23 april 2022 was het wel even echt feest (haalde ook het nieuws overal). Maar tot nu toe hoogst uitzonderlijke gevallen, toch?
De Home Assistant grafieken die ik hier laat zien zijn incl. belasting, dus gisteren kreeg je wel echt geld terug per kWh.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Ik zag het, ik schreef mijn opmerking precies op de verkeerde dag
Maar in het algemeen: komt het vaker voor, of nu alleen deze twee dagen in april 2022 en eergisteren? Kan ik daar ergens historische gegevens van zien? Ik heb gezocht, maar geen mooie grafiek van bijv. 2022 vinden.
TCMR schreef op vrijdag 21 april 2023 @ 08:37:
[...]Ik zag het, ik schreef mijn opmerking precies op de verkeerde dag
Maar in het algemeen: komt het vaker voor, of nu alleen deze twee dagen in april 2022 en eergisteren? Kan ik daar ergens historische gegevens van zien? Ik heb gezocht, maar geen mooie grafiek van bijv. 2022 vinden.
Zover ik weet zitten we nu op 7 uren totaal dat dit ooit is voorgekomen.
Dus inderdaad zeer zeldzaam.
Verwachting is dat dit komende jaren nog vaker gaat voorkomen, door de vele subsidies op windmolens, die gegarandeerd blijven draaien ondanks de lage prijs, en de vele zonnepanelen met standaard contracten waardoor er geen incentive is om ze uit te zetten indien nodig.
Maar als dit vaker voorkomt zullen er ook steeds meer mogelijkheden zijn om er iets mee te doen. de subsidies op windmolen parken met hun gegarandeerde opbrengsten lopen ook af, dus die zullen veel eerder uitgezet worden.
Denk dat we dit gedrag na 2030 niet meer zullen zien, maar tot die tijd zal het nog heel even toenemen, en daarna afnemen. ook vanwege dat we steeds meer auto's aan het laden zijn, en die zijn toch wel heel goed te sturen met in totaal hele grote vermogens.
Gewoon sebastiaan
Op die uren wordt het interessant je PV uit te zetten en enkel van het net te trekken...bizar eigenlijk. Ik ben nu net 4 dagen dynamisch dus voor mij voelt het alsof zoiets 'regelmatig' voorkomt, goed dat ik daar een beetje context bij krijg.
Anyway, ik wil ook aan de HA en wil daarvoor een RPI kopen. Ik zie veel verschillende versies met uiteenlopende prijzen. Wat is aan te raden / wat heb ik nodig om eea aan te kunnen sturen? Ben helemaal niet thuis in die wereld.
EDIT: perfecte moment om te gaan kopen zie ik...
[Voor 29% gewijzigd door Card Nox op 21-04-2023 23:36]
Card Nox schreef op vrijdag 21 april 2023 @ 23:29:
Op die uren wordt het interessant je PV uit te zetten en enkel van het net te trekken...bizar eigenlijk. Ik ben nu net 4 dagen dynamisch dus voor mij voelt het alsof zoiets 'regelmatig' voorkomt, goed dat ik daar een beetje context bij krijg.
Het komt inderdaad niet vaak voor. Daarnaast kan het in de winter ook de andere kant op gaan: Piekprijzen van bijv. 60 cent per kWh. Dus wees je er ook van bewust dat dynamische tarieven ook risico's kennen, je moet er echt bewust mee omgaan en ook rekening houden met tegenslagen.
Anyway, ik wil ook aan de HA en wil daarvoor een RPI kopen. Ik zie veel verschillende versies met uiteenlopende prijzen. Wat is aan te raden / wat heb ik nodig om eea aan te kunnen sturen? Ben helemaal niet thuis in die wereld.
EDIT: perfecte moment om te gaan kopen zie ik...
[Afbeelding]
Ik heb HomeAssistant op een RPI4 8GB draaien, samen met Teslamate, PiHole, etc. Mocht je nog een Intel NUC hebben liggen, dan is dat ook een optie, al verbruikt die wel meer stroom.
In het Home Assistant topic kan je even verder rondneuzen: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 5.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Card Nox schreef op vrijdag 21 april 2023 @ 23:29:
...
Anyway, ik wil ook aan de HA en wil daarvoor een RPI kopen. Ik zie veel verschillende versies met uiteenlopende prijzen. Wat is aan te raden / wat heb ik nodig om eea aan te kunnen sturen? Ben helemaal niet thuis in die wereld
...
Ik kocht mij onlangs (voor Teslamate) een NAS met een SSD schijf, eigenlijk niet zoveel storage nodig en weinig continu stroomverbruik is ook wel nuttig (mijn oud model van een RPi trok het niet om Teslamate te draaien). Het zou dan ook ideaal zijn mocht HA misschien ook op een NAS kunnen draaien ?
Model 3 LR (model 2023)
HA draait op de NAS via dockers. Alleen bij mij is supervisor menu niet beschikbaar en dat schijnt altijd te zijn via de NAS. Dus scripjes is lastig dan. Maar de rest werkt gewoon goed.
[Voor 11% gewijzigd door Ube_M op 26-04-2023 11:05]
Landopstelling 10 graden, Jinko Neo N-type 420wp ,3780wp zzo en 3780wp zzw, GoodWe 8K, 63mtr AC kabel
Card Nox schreef op vrijdag 21 april 2023 @ 23:29:
Op die uren wordt het interessant je PV uit te zetten en enkel van het net te trekken...bizar eigenlijk. Ik ben nu net 4 dagen dynamisch dus voor mij voelt het alsof zoiets 'regelmatig' voorkomt, goed dat ik daar een beetje context bij krijg.Anyway, ik wil ook aan de HA en wil daarvoor een RPI kopen. Ik zie veel verschillende versies met uiteenlopende prijzen. Wat is aan te raden / wat heb ik nodig om eea aan te kunnen sturen? Ben helemaal niet thuis in die wereld.
EDIT: perfecte moment om te gaan kopen zie ik...
[Afbeelding]
Een oude laptop met SSD kan ook een goede optie zijn, ik draai de hele setup al een hele tijd op een Mac Mini uit 2011 met een SSD erin. Stroomverbruik is 10-15w gemiddeld, dus daarvoor een oud apparaat weggooien en vervangen is in alle opzichten zinloos
Als ik het goed lees, kun je eea ook zo instellen dat er zonnestroom gebruikt wordt. Dat lijkt me de ideale combinatie, zonnestroom en dynamisch. Maar zou in de praktijk zo'n app net zo goed werken als een wat slimmere lader als Zappi?
coelho schreef op donderdag 27 april 2023 @ 10:54:
[...]Als ik het goed lees, kun je eea ook zo instellen dat er zonnestroom gebruikt wordt. Dat lijkt me de ideale combinatie, zonnestroom en dynamisch. Maar zou in de praktijk zo'n app net zo goed werken als een wat slimmere lader als Zappi?
Ik ben het aan het proberen. Jedlix heeft geen direct contact met mijn omvormer van de PV installatie.
Ze houden rekening met de weerdata, formaat van je Pv en orientatie, maar natuurlijk niet zo precies als je zou kunnen met een API.
Ik moet zeggen… soms gaat het goed, maar ik zou bv willen vermijden dat er geladen wordt tussen 17h30 en 19h omdat er dan gekookt wordt. Dat zou jedlix soms wel kunnen vermijden, maar het is niet zeker.
Deze week had ik een lange trip voor de boeg, en ik vroeg om 100% te laden tegen 7h, en toen heeft die de dag voordien geladen van de zon tot ca 80%, om dan ergens tussen 3 en 7h de rest te vullen.
Ik beperk normaal de laadstroom tot 4 kW om pieken te vermijden.
Tesla Y LR - Sony A7 iii
Goed topic mensen. Wat ik nog niet tegenkwam in de info/discussie is het verbruik tijdens het laden.
Zelf heb ik een Tesla MY LR, Easee lader aan huis, 3,6Wp zonnepanelen en een zonneplan contract. Dit alles sinds een week of 5 en de dynamische energie sinds vorige week. Accountje bij Gridio aangemaakt. Dus ik zit nog in het stadium dat ik begin te begrijpen hoe ik alles redelijk aan de praat krijg. Maar moet nog veel leren. Onder andere de Easee Equalizer is nog een grillige black box.
Klopt het dat het laden circa 0,4 kW per uur kost? Dat betekent dat kort laden op circa 10 a 11 kW voordeliger is dan op 1 fase met circa 4kW. Ik zie mijn Easee vaak terugschakelen naar 1 fase, geen idee waarom. Maar de integratie van alle mogelijkheden is bij mij nog 'work in progress'.
Vaak zie je ook een klein aantal goedkope uren bij een dynamisch energie contract. Dat pleit ook voor kort laden.
Graag jullie commentaar daarover.
[Voor 13% gewijzigd door bert pit op 28-04-2023 08:58]
@bert pit Je bedoelt een standby verbruik + aanvullend laadverlies? Dat kan inderdaad, een Tesla verbruikt denk ik zo'n 300 Watt per uur als die niet in slaapstand staat. Daarnaast zijn er nog laadverliezen door AC/DC en warmte omzetting. Laden op 11 kW zal minder laadverliezen geven dan op 4 kW laden, maar als je bijv. met 2 kW laadt op pure zonnestroom, dan verlies je relatief veel tov 11 kW laden. Snel AC laden is beter dan traag AC laden, waarbij DC snelladen weer slechter voor de accu is.
Als je niet dagelijks veel range nodig hebt, dan is bijv. het dagelijks met 11 kW laden tijdens de 3 goedkoopste uurtjes een mooie oplossing. Of 2 uur en de rest met overtollige zonnestroom, afhankelijk van je rijschema en behoefte aan dagelijks laden. Ik hanteer hier minimaal 3 uur per keer, omdat naar mijn weten ook iedere keer dat het laden start allemaal systemen en pompjes in werking treden, voor 2 uur is dat toch weer een stuk extra overhead.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Morgen weer mooie prijzen: Vanaf 11 uur: 10, 3, 8 en 11 cent/kWh (incl. belastingen!):
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Kan je het nu zo instellen dat je dan tegelijk en 3x 11kw kunt laden in de drie uur dat het goedkoop is en daarnaast zonnestroom in de auto laden? Is het dan 33kw plus zonnestroom min bovengenoemd verlies? Of werkt dat anders?
ZveenT schreef op zondag 30 april 2023 @ 00:16:
[...]Kan je het nu zo instellen dat je dan tegelijk en 3x 11kw kunt laden in de drie uur dat het goedkoop is en daarnaast zonnestroom in de auto laden? Is het dan 33kw plus zonnestroom min bovengenoemd verlies? Of werkt dat anders?
Nee, in mijn geval heb ik een 7 kW lader, leveren de panelen bijv. 2,5 kW/uur op, dus na 3 uur (ik negeer even andere apparaten die stroom vragen in het huishouden) heb je 21 kW geladen en daarvoor 13,5 kWh van het net gehaald en 7,5 kWh via de zonnepanelen. Je kunt dan niet 7 kW + 2,5 kW tegelijk laden als de groep in mijn geval 1x32A betreft ivm 1x40A aansluiting. Heb je 3x25A, dan kan je de 11 kW halen, maar niet 11+2,5, want de auto is op 11 kW begrenst. Met een Tesla Model S kan je bijv. tot 22 kW laden, dus daar kan het weer anders liggen.
In de praktijk laadt mijn lader met zo'n 5,5 kW, omdat de loadbalancer nogal voorzichtig te werk gaat, maar als er dus veel zonnestroom is, dan werkt die wel op 7,4 kW omdat er meer dan 1x40A beschikbaar is.
Uiteindelijk gaat de stroom uit de zonnepanelen niet per se naar de auto. Er kan wat van de zonnepanelen naar zowel auto als wasmachine gaan en iets uit het net naar de auto, maar qua (sub)totalen klopt het wel dat je de auto dus gemiddeld voor een bepaald percentage met zonnestroom laadt.
De Zappi kijkt dus puur of er een overschot aan stroom is door de zonnepanelen en kan dan bijv. daarmee de auto gaan laden, dan laadt je wel echt 100% met zonnestroom. Schakel je er ivm het lage tarief ook het net bij in, dan is de werking net weer iets anders.
[Voor 8% gewijzigd door Taro op 30-04-2023 09:08]
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Vandaag de auto weer een paar uur met de granny geladen. Toen ik de kids aan het ophalen was belt de vriendin; stroom is uitgevallen. Electrische kookplaat, auto laden, quooker en weet ik wat er nog aanstond was dus iets te veel...
Ik heb inmiddels alle randbenodigdheden gekocht en wacht tot de RPI 4 MB weer op voorrraad komt en wil me aan HA / EVCC gaan wagen. In principe heb ik dan toch geen 'slimme' lader mee nodig maar gewoon een die de commands van EVCC volgt? Ik wil wel standaard load balancing ingebouwd hebben maar de rest maar dan weinig meer uit toch?
Als ik dit zo hoor klinkt het voor mij als een 1Px35A aansluiting, of slechte verdeling van de fases. Ik denk dat je de oplossing beter daarin kunt zoeken. 1P35A vs 3P25A is een verschil van 8 vs 17kw sustained beschikbaar.
[Voor 33% gewijzigd door scoobs op 02-05-2023 09:00]
@scoobs, ik weet niet of het voor mij was maar ik heb 3x25A.
Mijn 'hoofdvraag' is; kan ik een domme lader kopen wanneer ik alles met HA/EVCC wil aansturen? Zit installeur in de buurt die standaard de wallbox pulsar installeert.
Card Nox schreef op woensdag 3 mei 2023 @ 08:40:
@scoobs, ik weet niet of het voor mij was maar ik heb 3x25A.
Mijn 'hoofdvraag' is; kan ik een domme lader kopen wanneer ik alles met HA/EVCC wil aansturen? Zit installeur in de buurt die standaard de wallbox pulsar installeert.
EVCC werkt hier prima met een “domme” TWC3. EVCC stuurt voornamelijk de auto (MYLR) aan in mijn situatie.
Jij hebt waarschijnlijk de zwarte? Ik zag er op mp namelijk twee en heb via mp de witte gekocht. Zat idd ook factuur uit Duitsland bij. Nu alles geïnstalleerd en werkt prima.
Nee heb bij Myenergi besteld omdat er geen factuur bij zat voor de boekhouding.
Ik heb gister via MP een witte gekocht. zat idd een duitse factuur bij. Was bijna om de hoek voor mij dus mocht er iets zijn sta ik weer voor de deur.
[Voor 9% gewijzigd door happy killer op 04-05-2023 09:56]
Vandaag weer mooie tarieven:
Zonneplan heeft echter de API aangepast en bij MyEnergi/Zappi hebben ze daar nog geen rekening mee gehouden:
Wat resulteert in het niet werken van de automatische instellingen:
En dus druk ik vandaag rond 11:00 wel even handmatig op de Fast/Boost knop in de app
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Had het gezien ja, ben nu ook aan het laden met de granny... Wordt tijd dat ik een paal ga kopen.
Ah vandaar dat er geen schema in staat voor vandaag. Heb er handmatig een schema aan toegevoegd in de app. Verwacht dat die straks weer vanzelf overschreven wordt (deed die bij de origineel ingestelde schema's wel iig).
Heb overigens geen dynamisch energietarief maar beetje netstabiliseren zijn ze vast blij mee
Zonneplan geeft eenmaal per week een overzicht via Twitter, deze week was dat:
Op basis daarvan kan je aannemen dat zaterdag & zondag wederom de goedkoopste dagen worden.
Aangezien ik alleen afgelopen dinsdag naar mijn werk moest en pas volgende week dinsdag weer, heb ik de auto de afgelopen dagen niet geladen (stekker er niet in, schema wel laten lopen) en start zo om 10:00 het laden:
Waarbij de tarieven zonder belasting negatief zijn:
Maar incl. belasting zo rond de 13-15 cent/kWh:
Waarschijnlijk wordt het morgen nog beter, dus rond 14:00 vandaag als de tarieven van morgen beschikbaar zijn besluit ik het laden door te laten gaan of te onderbreken als de tarieven morgen nog lager zijn. De auto laadt door de loadbalancer niet met het maximale aantal kW op. Daarnaast zetten we ook de wasmachine, droger, vaatwasser en andere apparaten op deze uren aan wat het aantal kW verder drukt en waardoor de auto relatief veel uren nodig heeft om vol te raken. Wat mij betreft een voordeel, want er zit toch al voldoende in voor minimaal één rit naar het werk en dan profiteer ik mogelijk ook nog van de lagere zondag tarieven. Is de auto echt heel leeg, dan kan die natuurlijk ook prima tijdens de duurdere uren laden.
Het klinkt voor sommigen misschien als een boel werk, maar het enige dat ik eigenlijk doe is soms met 1 druk op de knop de Eco+/Stop standen in de Zappi App wisselen om de automatisch bepaalde schema's wel of niet uit te voeren afhankelijk van een eventueel afwijkend weekschema. In een normale werkweek stuur ik niet bij, maar in een afwijkende week met daarnaast extra lage tarieven finetune ik het geheel door het laden wel/niet door te laten gaan. De lader kan immers niet meer dan maximaal 1 dag vooruit kijken omdat de dynamische tarieven voor de volgende dag pas in de middag bekend worden. Door het weerbericht van Zonneplan kan ik dat beter en daardoor kan je er net wat meer uithalen. Het gaat om Euro's per uur/dag en daarmee om flinke bedragen per jaar, het is gewoon een sport geworden
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Loop in de keuken langs de Google Nest Hub 2 (Blijft super handig icm HomeAssistant):
Prijzen zijn morgen nóg beter:
Dus laden onderbroken, morgen de resterende 25-30 kWh erin knallen voor gemiddeld 9 cent/kWh.
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Lekker nerden, top!
Same here. Alleen wat minder. Ga dinsdag naar 't werk (190km) en kan daar volgens mij gratis laden dus moet niet te vol worden 😉
Het #energieweerbericht voor deze week: vanaf donderdag relatief veel zon, met zaterdag als duidelijke uitschieter. In het weekend dus vrijwel zeker negatieve inkoopprijzen! Verder dinsdag meer wind dan de rest v/d week, wat vooral 's nachts tot lagere stroomprijzen kan leiden. pic.twitter.com/TS4caIqojo
— Zonneplan (@Zonneplan) 22 mei 2023
Zaterdag de auto weer goedkoop volgooien
Replace fear of the unknown with curiosity | Tesla Model Y LR | 6340 Wp zonnepanelen
Ik neem aan dat je geen zonnepanelen hebt? Want dan lijkt het sommetje me complexer te worden met dynamische tarieven. Stroom van het net is dan het goedkoopst op het moment dat je ook voor teruglevering het minste krijgt. Ik neig er daarom naar om vaste tarieven te houden maar zoveel mogelijk te gaan laden als ik zelf opwek. Ik neem aan dat de Zappi daar ook mee overweg kan?
Ik heb een offerte aangevraagd en denk dat we er uit gaan komen.
Is er iemand die weet of een oplader ook onder de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) valt? En als ik 'm door een erkend bedrijf laat leveren + installeren, is dat dan met of zonder installatie?
Ik ga als ZZP-er mijn auto leasen maar wil de lader op de zaak aanschaffen.
Author: Cameron Santiago
Last Updated: 1702558441
Views: 1384
Rating: 4.6 / 5 (53 voted)
Reviews: 90% of readers found this page helpful
Name: Cameron Santiago
Birthday: 2022-09-27
Address: 0073 Donald Turnpike Apt. 377, North Ashleyshire, AL 57750
Phone: +4549460316446711
Job: Article Writer
Hobby: Mountain Climbing, Cycling, Swimming, Billiards, Gardening, Stargazing, Whiskey Distilling
Introduction: My name is Cameron Santiago, I am a intrepid, Precious, bold, receptive, radiant, rare, spirited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.